Sanders i Kejsik pobjedili na prvom glasanju u Nju Hempširu

Prema zakonu američke države Nju Hempšir, zajednice sa manje od 100 glasača mogu da dobiju dozvolu da otvore birališta u ponoć i zatvore ih čim svi registrovani glasači ubace listiće u kutiju, objašnjava američka agencija
0 komentar(a)
Berni Sanders, Foto: Tanjug
Berni Sanders, Foto: Tanjug
Ažurirano: 09.02.2016. 13:19h

Na prvom preliminarnom izjašnjavanju u Nju Hempširu o pretendentima stranaka na kandidaturu za predsjednika SAD, Berni Sanders osvojio je najviše glasova demokrata, a Džon Kejsik među republikancima.

U Diksvilu, gdje je obavljeno prvo takvo unutarstranačko glasanje, ima samo devet birača. Za Sandersa se izjasnilo svih četvoro demokrata, dok je Kejsik nadmašio stranačkog protivnika Donalda Trampa osvojivši tri od ukupno pet republikanskih glasova, prenosi AP.

Prema zakonu američke države Nju Hempšir, zajednice sa manje od 100 glasača mogu da dobiju dozvolu da otvore birališta u ponoć i zatvore ih čim svi registrovani glasači ubace listiće u kutiju, objašnjava američka agencija.

To je u Nju Hempširu sprovedeno na trima lokacijama, a Dikvsil je tradicionalno u centru medijske pažnje zbog toga što se cjelokupno glasanje pred kamerama odvija u hotelu "Balkzams grand risort".

Diksvil, koji se nalazi 30-ak kilometara od kanadske granice, postoji kao grad samo radi glasanja, a skoro svih devetoro glasača koliko ih ima su članovi osoblja hotela, koji je zatvoren 2011. godine, ali trenutno ga novi vlasnici renoviraju.

Bivši vlasnik hotela Nils Tajlotson počeo je tradiciju ponoćnog glasanja 1960. godine, vjerovatno na predlog fotoreportera koji je želeo da dođe do fotografija prije svojih konkurenata.

Druge takve lokacije u Nju Hempširu, Hart i Milsfils, imaju 41 odnosno 22 registrovana glasača, navodi američka agencija.

Bonus video: