Kako je eksplodirala bomba u somalijskom avionu: Sakrivena u laptopu?

Nacionalna obavještajna i bezbjednosna agencija (NISA) navela je da snimak kamere za nadzor otkriva da su dvojica muškaraca dala laptop osumnjičenom bombašu
132 pregleda 0 komentar(a)
avion, rupa, Foto: AVHERALD.COM
avion, rupa, Foto: AVHERALD.COM
Ažurirano: 08.02.2016. 07:27h

Zvaničnici obavještajne agencije Somalije, koji istražuju eksploziju u putničkom avionu prevoznika "Dalo erlajns", objavili su danas snimak na kom se vidi da je jednom od putnika dat laptom u kom je navodno bila skrivena bomba.

Nacionalna obavještajna i bezbjednosna agencija (NISA) navela je da snimak kamere za nadzor otkriva da su dvojica muškaraca dala laptop osumnjičenom bombašu.

"Istraga i dalje traje, a oko 15 ljudi je dosad uhapšeno. Rezultati preliminarne istrage pokazuju da je bomba bila u laptopu koji je unio jedan od putnika", izjavio je agenciji AFP neimenovani bezbjednosni zvaničnik.

Prema tom izvoru, vjeruje se da je "napadom koordinisala mreža individua, od kojih su mnogi uhapšeni".

Somalijski ministar saobraćaja i avijacije, Ali Ahmed Džamak, prekjuče je potvrdio da je eksplozija bombe bila razlog što je avion u utorak morao da prinudno sleti u Mogadiš.

Prema njegovim riječima, potvrđeno je da je došlo do eksplozije bombe u avionu i da je postojala namjera da svi u avioni budu ubijeni, prenio je Rojters.

Avion je uspešno prizemljio dugogodišnji pilot Montenegro Airlinesa i JAT-a, kapetan Vladimir Vodopivec.

Vodopivec je za AP rekao da nikada nije ni sumnjao da je to izazvalo nešto drugo osim bombe, napomenuvši da je bezbjednost na aerodromu u somalijskoj prijestonici bila ravna nuli.

On je za agenciju AP rekao da za čitav incident krivi odsustvo bezbjednosti na somalijskom aerodromu gdje je stanje, kako je naveo, "haotično".

Somalijski zvaničnici su saopštili da je jedan muškarac poginuo u eksploziji u avionu, koji je zbog tog incidenta morao da se vrati za somalijsku prestonicu Mogadiš i prinudno da sleti.

Bonus video: