Prag: Molotovljevim koktelima na centar koji pomaže izbjeglicama

Napad se odigrao neposredno nakon demonstracija, dok su se po centru Praga razilazile grupice desničarskih demonstranata protiv izbjeglica i kontramitinga "Za Evropu bez straha i mržnje"
9 komentar(a)
Prag, protest, Foto: Reuters
Prag, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2016. 09:59h

Grupa od više od 20 maskiranih mladića napala je molotovljevim koktelima dobrovoljce Autonomnog socijalnog centra "Klinika" u Pragu koji pomaže izbjeglicama i zapalila njihove prostorije, neposredno nakon demonstracija "Tvrđava Evrope".

"Jedan čovjek je povrijeđen i prevezen u bolnicu, a 19 ljudi evakuisano još prije nego što smo stigli", kazala je novinarima portparolka praških vatrogasaca Pavlina Adamcova.

Napad se odigrao neposredno nakon demonstracija, dok su se po centru Praga razilazile grupice desničarskih demonstranata protiv izbjeglica i kontramitinga "Za Evropu bez straha i mržnje".

Ispred "Klinike" grupa od oko 20 mladića, čija lica su bila prekrivena šalovima, kapama i kapuljačama, prvo je izazvala tuču nakon koje su počeli da prostorije centra gađaju kamenicama, flašama i molotovljevim koktelima koji su zapalili prostrorije.

"U prostorijama je u tom trenutku bilo oko 20 ljudi, jedan čovjek je zadobio povrede glave i prevezen je u bolnicu, četvoro se otrovalo dimom. Riječ je o istoj grupi koja je prethodno napala demonstrante u pohodu Solidarnost bez granica, a zatim i ljude na Glavnoj željezničkoj stanici", saopštio je Autonomni socijalni centar Klinika.

Napad je odmah osudio premijer Češke Bohuslav Sobotka.

Policija za sada ne demantuje ali ni ne potvrđuje da napad na dobrovoljce, koji prikupljaju odjeću za izbjeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike, ima veze sa subotnjim demonstracijama "Bloka protiv islama" koje je sazvala njemačka antiimigrantska organizacija Pegida.

"Vidimo direktnu vezu tog napada sa agresivnim raspoloženjem koje izazivaju već duže vrijeme islamofobi i ksenofobni političari", saopštila je "Klinika".

Na demonstracije "Tvrđava Evropa" koje su se održale u subotu u Pragu na poziv njemačke Pegide izašlo je nekoliko hiljada ljudi.

Protekle nedjelje u Pragu nepoznati napadači su nožem izboli jednog Sirijca, koji nije izbjeglica, već duže vrijeme legalno živi sa češkom suprugom u Pragu.

Pretostavlja se da je izboden zbog aktivnog pomganja izbjeglicama.

Premijer Sobotka više puta je ukazivao na to da predsjednik Češke Miloš Zeman svojim odbijanjem izbjeglica i izjednačavanjem muslimana sa teroristima "sije paniku" i izaziva "opasno" raspoloženje u društvu.

U Češkoj policija je prošle godine privela 8.569 nelegalnih imigranata, od čega svega 2.420 iz Sirije i Iraka u sadašnjem izbjegličkom talasu.

Policija, međutim, u te statistike ne uključuje samo izbjeglice, već sve strance koji se zbog nečeg nađu formalno nelegalno na teritoriji Češke, tako da među izbjeglicama vodi i grupu od 590 Kuvajćana koji su greškom za dan ili dva produžili legalni boravak u češkim banjama, a kojima su istekle turističke vize.

Bonus video: