SAD SNAGE U IRAKU I AVGANISTANU

Objavljene fotografije zatvorenika podvrgnutih mučenju

Na većini fotografija su izbliza prikazani djelovi tijela na kojima se vide modrice i ogrebotine, dok su neke slike veoma uznemirujuće. Lica zatvorenika podvrgnutih mučenju su sakrivena
101 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2016. 09:25h

Američko Ministarstvo odbrane objavilo je 198 fotografija zatvorenika koje su mučili pripadnici američkih snaga u Iraku i Avganistanu između 2003. i 2006. godine.

Fotografije su nastale tokom internih vojnih istraga i potiču iz perioda nedugo nakon američke invazije na Irak, kad je u SAD predsjednik bio DŽordž Buš mlađi, prenio je sajt RT.

Na većini fotografija su izbliza prikazani djelovi tijela na kojima se vide modrice i ogrebotine, dok su neke slike veoma uznemirujuće. Lica zatvorenika podvrgnutih mučenju su sakrivena.

Uz slike nisu objavljene i informacije o kontekstu u kojem su one napravljene, poput toga gdje su zatvorenici držani i pod kojim okolnostima, kao niti kakvim vrstama torture su bili podvrgnuti.

Američko udruženje za građanske slobode (ACLU), koje je 2004. podnijelo tužbu sudu kako bi fotografije Ministarstva odbrane bile javno objavljene, stavilo ih je sinoć na svoj sajt.

ACLU i dalje radi na tome da sud naloži Pentagonu da objavi dodatnih 1.800 fotografija snimljenih tokom istraga povodom mučenja zatvorenika, koje to Ministarstvo i dalje drži pod oznakom tajnosti.

"Objavljene fotografije ilustruju samo manji dio stvarne horor priče, odnosno prakse mučenja koju sprovodi američka vlada", izjavila je direktorka programa za bezbjednost i ljudska prava američkog ogranka "Amnesti internešenela" Norin Šah.

Galerija