Nervoza kod pristalica Hilari Klinton: Poruke koje šalje su nejasne, mladi uz Sandersa

Hilari Klinton je pred još većim izazovom u Nju Hempširu gdje se glasa sljedećeg utorka i gdje Sanders mjesecima vodi u anketama
3 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2016. 13:55h

Favoritkinja za nominaciju za predsjednika SAD iz Demokratske stranke Hilari Klinton pobijedila je za dlaku u Ajovi na prvom stranačkom glasanju za nominaciju, što je izazvalo nervozu među njenim pristalicama.

Na vrhu liste briga je nepopularnost Hilari Klinton među mlađim glasačima, koji su ključna društvena grupa glasača Demokrata, jer su se oni masovno priklonili ljevičaru Berniju Sandersu.

Njene pristalice su zabrinute i zbog nejasne poruke s kojom izlazi na izbore, što je bio njen veliki problem i u neuspjeloj kandidaturi za izbore 2008.

Pobjeda u Ajovi nije ispunila očekivanja štaba Hilari Klinton. Nekoliko sati uoči glasanja u ponedjeljak, njeni saradnici su nezvanilčno rekli da očekuju pobedu s razlikom od pet odsto, dok je na kraju imala 0,3 odsto glasova više od Sandersa. Time je Klinton dobila 23, a Sanders 21 delegata za konvenciju u julu na kojoj će se konačno odlučiti o nominaciji.

Hilari Klinton je pred još većim izazovom u Nju Hempširu gdje se glasa sljedećeg utorka i gdje Sanders mjesecima vodi u anketama.

Njeni saradnici su uvjereni da će imati znatno bolje rezultate u državama kao što su Južna Karolina i Nevada u kojima ima više crnačkih i hispanoameričkih glasača. U štabu su ipak duboko zabrinuti zbog mladih, koji su bili ključni u pobjedi Baraka Obame na izborima 2008.

Preko 80 odsto mlađih od 30 godina na glasanju u Ajovi priklonilo se Sandersu, kao i skoro 60 odsto starosti 30 do 44 godine.

Klinton je u intervjuu Si-En-Enu (CNN) priznala da će "morati da uradi nešto da dopre do mladih glasača".

Bonus video: