Koalicija protiv Islamske države dobija još jednog člana: Uključuje se Slovenija?

Radio Slovenija je objavio da će slovenački instruktori vjerovatno obučavati kurdske vojnike u iračkom gradu Erbilu, kao i da bi vlada u Ljubljani taj plan trebalo da odobri tokom današnjeg dana, preneio je Rojters
1 komentar(a)
Slovenija, Foto: Shutterstock
Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2016. 12:09h

Slovenija je spremna da ojača učešće u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Vođa poslaničke grupe Socijalnih demokrata u slovenačkom parlamentu Matjaž Han rekao je danas da je saglasnost o tome postignuta na sjednici Odbora za odbranu i međunarodnu politiku.

O tome danas odlučuje vlada, ali novinari saznaju od nezvaničnih vladinih izvora da će zemlja ojačati svoju saradnju u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države sa petnaest vojnih instruktora.

Pred sjednicu vlade Han je izjavio da nije isključeno da će Slovenija postati više interesantna za Islamsku državu, jer "živimo u ludom svijetu", ali je dodao da slovenačke obavještajne službe rade dobro.

Radio Slovenija je ranije danas javio, pozivajući se na nezvanične izvore da će Slovenija vjerovatno ponuditi oružje i vojne instruktore koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države.

Taj radio je objavio da će slovenački instruktori vjerovatno obučavati kurdske vojnike u iračkom gradu Erbilu, kao i da bi vlada u Ljubljani taj plan trebalo da odobri tokom današnjeg dana, preneio je Rojters.

Slovenačko Ministarstvo odbrane zasad nije željelo da komentariše te navode.

Slovenija, koja je članica Evropske unije i eurozone, dosad nije učestvovala ni u kakvim akcijama protiv džihadista Islamske države.

Bonus video: