Prvi ozbiljan test za Donalda Trampa i Hilari Klinton

Izbori u Ajovi, državi od tri miliona stanovnika od velikog su političkog značaja jer pokazuju kakvo je raspoloženje javnosti
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2016. 07:13h

Birači u američkoj saveznoj državi Ajova juče su, glasanjem u prvom krugu stranačkih izbora, počeli nacionalni proces izbora novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Ukupno 11 republikanskih i tri demokratska kandidata za predsjedničku nominaciju mjesecima su pripremali teren u Ajovi, gdje su održali brojne skupove i rukovali sa hiljadama ljudi, ubjeđujući ih da baš oni zaslužuju da uđu u Bijelu kuću.

Ankete uoči glasanja su pokazale da je republikanac Donald Tramp, naprasiti milijarder koji nikada nije bio na javnoj funkciji, u maloj prednosti u odnosu na Teda Kruza konzervativnog senatora iz Teksasa.

Među demokratama Hilari Klinton je, prema istraživanjima, za par procenata bila ispred Bernija Sandersa, senatora iz Vermonta.

Prilično dugačak proces izbora lidera SAD, koji se završava predsjedničkim izborima 8. novembra, tradicionalno počinje u Ajovi zbog čega ova država ima daleko veći politički uticaj nego što bi se zaključilo na osnovu populacije od 3 miliona. Naime, u Ajovi se prvi put jasno vidi raspoloženje javnosti, a popularnost kandidata se prvi put testira.

U slučaju pobjede Trampa to bi značilo potvrdu agresivne kampanje koja je uznemirila republikanski establišment i koju su obilježile kontroverze poput poziva da se privremeno zabrani ukazak muslimanima u SAD i izgradi zid duž granice sa Meksikom.

Poraz bi predstavljao žestok udarac za kampanju koja se fokusirala na to da Trampa predstavi kao „pobjednika“ i stvorio bi ogroman pritisak uoči sljedećih stranačkih glasanja u državama Nju Hempšir i Južna Karolina kasnije ovog mjeseca.

Kod demokrata, Hilari Klinton je potrebna pobjeda u Ajovi kako bi spriječila dva poraza u toj državi što bi pokrenulo pitanja o kandidatkinji koja je prije svega dva mjeseca bila apsolutni favorit, nakon čega je Sandersu drastično porasla podrška.

Klinton, inače bivša državna sekretarka i američka senatorka, često ističe godine iskustva i tvrdi da će braniti Obamino nasljeđe.

Sanders je međutim napada sa ljevičarske pozicije tvrdeći da će on učiniti više od Klintonove povodom pretjerivanja Vol strita i kako bi pomogao američkim radnicima koji se osjećaju zapostavljenim zbog sporog ekonomskog oporavka.

Klinton je u Ajovi 2008. godine izgubila od Obame, Juče je za ABC kazala da će ovog puta biti drugačije: „Mnogo sam bolje organizovana, zahvaljujući lekcijama koje smo naučili tada... mislim da sam bolji kandidat“, kazala je.

Analitičari primjećuju da bi izbore ove godine mogli odlučiti ljutiti birači i nezadovoljni Amerikanci koji su zabrinuti zbog tema poput imigracije, terorizma, velikih razlika u primanjima i u zdravstvenoj njezi, što daje vjetar u leđa kandidatima poput Trampa i samoproklamovanim demokratskim socijalistima poput Sandersa.

Istraživanje koje je sproveo Rojters prošlog mjeseca pokazalo je da je 73 odsto birača smatra da je država na pogrešnom putu.

Bonus video: