Australija: Tajni agent iz Beograda prati italijansku mafiju

Kalabrijska mafija poznatija kao Ndrangeta je razvila posao šverca kokaina u Australiji toliko da nadležni kažu da je mafijaši zapravo koriste kao svoju zemlju
5 komentar(a)
Kokain, Foto: Shutterstock
Kokain, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2016. 18:02h

Italijanska policija je izvela niz racija kako bi spriječila krijumčarenje kokaina u Australiju, u čemu joj pomaže agent Australijske Federalne Policije (AFP) sa sjedištem u Beogradu.

Taj čovek je ujedno agent za vezu AFP sa policijama 22 zemlje uključujući Rusiju, Hrvatsku, cijeli Balkan, Maltu i Grčku.

Kalabrijska mafija poznatija kao Ndrangeta je razvila posao šverca kokaina u Australiji toliko da nadležni kažu da je mafijaši zapravo koriste kao svoju zemlju.

Međusobno su podijelili šest zona koje koriste za trgovinu narkotika, iznudu i pranje novca. Italijanska policija navodi da njihove operacije u Australiji uključuju i infiltriranje članova u značajne oblasti, kao što su politika i saobraćaj, kako bi pomogli njihovu trgovinu.

"Kancelarija AFP u Beogradu je u stanju da efikasno pokrije Italiju sa te lokacije", rekla je portparolka policije.

Nije moguće, kako je dodala, imati oficire AFP u svakoj zemlji širom svijeta, navodi australijski portal news.com.au.

Ndrangeta je konsolidovala svoj posao u Australiji, Kanadi, Belgiji, SAD i Njemačkoj, a funkcioniše porodično preduzeće, a zbog familijarnih veza važi za veoma zatvorenu mafijašku grupu.

Bonus video: