Opasnost za kruzere i naftne platforme: Islamska država pravi mornaricu?

"U vojnim operacijama oni bi mogli da koriste oružje visokog kvaliteta, kako bi gađali brodove koji plove tim područjem", upozorava jedan od komandanata britanske vojne mornarice Kliv Džonston
1 komentar(a)
Islamska država, Foto: Shutterstock
Islamska država, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2016. 16:32h

Islamska država pravi svoju mornaricu, pa bi putnički brodovi na Mediteranu mogli da postanu mete napada terorista, upozorava jedan od komandanata britanske vojne mornarice Klajv Džonston.

On vjeruje da islamisti, koji su se "raširili" na područje Libije, imaju namjeru da izgrade mornaricu kako bi mogli krenuti u rat.

"U vojnim operacijama oni bi mogli da koriste oružje visokog kvaliteta, kako bi gađali brodove koji plove tim područjem", upozorava Džonston za Dejli mejl, a prenosi N1 televizija.

On ističe da se teroristima ne smije dopustiti širenje na vode istočnog Mediterana i ukazuje na sjevernoafričku obalu čiji jedan dio pripada Libiji, a koji je pod kontrolom Islamske države.

"Postoji grozna mogućnost da u jednom trenutku teroristi počnu da ciljaju kruzere, ili naftne platforme", kazao je Džonston za Dejli mejl.

On navodi da je NATO na cijelu situaciju sa teroristima gledao pomalo potcjenjivački, ne vodeći računa da postoji šansa da se ona pretvori u opasnost za čitav svijet.

Prošle godine otkriveno je da islamisti grade zonu za povlačenje u Libiji, kako bi izbjegli međunarodne vazdušne napade u Iraku i Siriji. Vjeruje se da je oko tri hiljade džihadista prešlo u ratom razorenu Libiju.

Bonus video: