Obama zabrinut zbog širenja virusa zika

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u četvrtak da će prvog februara biti održan vanredni sastanak posvećen borbi protiv virusa zika
6 komentar(a)
Zika virus Peru, Foto: Reuters
Zika virus Peru, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2016. 12:57h

Predsjednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru s predsjednicom Brazila Dilmom Rusef izrazio zabrinutost zbog širenja virusa zika, saopšteno je iz Bijele kuće.

"Predsjednik je telefonom u petak razgovarao s predsjednicoim Brazila Dilmom Rusef kako bi izrazio zabrinutost zbog širenja virusa zika na Zapadu", navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

U saopštenjui se dodaje da su se dvoje zvaničnika složila da je u borbi protiv virusa zika neophodna saradnja, kako bi se unaprijedila istraživanja u cilju proizvodnje boljih vakcina i drugih tehnologija u cilju kontrole smrtonosnog virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u četvrtak da će prvog februara biti održan vanredni sastanak posvećen borbi protiv virusa zika.

Dilma Rusef pozvala je ranije sve latinoameričke i karipske zemlje da udruže snage u borbi protiv komaraca koji prenose taj virus.

Američki Centar za kontrolu bolesti saopštio je da je virus prisutan u više od 20 zemalja, većinom u Srednjoj i Južnoj Americi, a prije svega u Brazilu. Njega prenosi posebna vrsta komarca koji je prenosilac i žute groznice i groznice denga.

Peru: Prvi slučaj virusa Zika

Zvaničnici u Peruu saopštili su da je u toj zemlji registrovan prvi potvrđeni slučaj opasnog virusa "Zika" koji je donio jedan muškarac iz Venecuele, koji živi u Limi, a nedavno je posjetio Kolumbiju.

Ministar zdravlja Perua Anibal Velaskes rekao je da očekuje još slučajeva kod onih koji su se zarazili u inostranstvu, javio je Rojters.

On je dodao da je pacijent izolovan i da se preduzimaju koraci da se zaustavi širenje virusa.

Peru se graniči sa Kolumbijom, Ekvadorom i Brazilom, a "Zika" se širi i u Kolumbiji i Ekvadoru.

Virus "Zika", koji je povezan sa oštećenjima mozga kod novorođenčadi, širi se velikom brzinom na području Latinske Amerike, a prenose ga komarci.

Venecuela je registrovala 4.700 mogućih slučajeva ovog virusa.

Bonus video: