Tramp bojkotovao poslednju debatu republikanaca

Trampovo odsustvo pokušalo je da iskoristi sedam učesnika debate i da skrenu pažnju na sebe, a njegov glavni protivnik u redovima Republikanske stranke Ted Kruz koristio je čak njegov jezički stil šaleći se na svoj i račun svojih rivala, prenosi AFP
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2016. 08:44h

Pretendent za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp nije učestvovao u posljednjoj televizijskoj debati pred glasanje o partijskoj nominaciji, već je istovremeno organizovao događaj na kojem je prikupljan novac za vojne veterane.

Tramp je izazvao burne reakcije kada je prije dva dana najavio da će bojkotovati sinoćnu debatu zbog spora sa kanalom "Foks njuz" i zato što je voditeljka pristrasna, učinivši neizvijesnom predsjedničku trku samo par dana pred prvo glasanje u Ajovi 1. februara.

Trampovo odsustvo pokušalo je da iskoristi sedam učesnika debate i da skrenu pažnju na sebe, a njegov glavni protivnik u redovima Republikanske stranke Ted Kruz koristio je čak njegov jezički stil šaleći se na svoj i račun svojih rivala, prenosi AFP.

"Ja sam manijak i svi na ovoj sceni su glupi, debeli i ružni. A ti si, Bene, užasan hirug", rekao Kruz, obrativši se penzionisanom neurohirugu Benu Karsonu.

S druge strane, Tramp je u vrijeme održavanja debate, za koju je ocijenio da će biti "totalna katastrofa" bez njega, organizovao događaj za vojne veterane samo nekoliko kilometara dalje.

"Rekao sam da neću učestvovati u debati iz poštovanja prema sebi. Ali volim Ajovu i zato sam ovdje", istakao je Tramp na skupu.

Pred sam početak debate Tramp je rekao za CNN da su mu "Foksa" uputili izvinjenje te da je razmišljao da se u posljednjem trenutku pojavi u studiju, ali da je obaveza prema veteranima prevagnula.

Voditeljka "Foks njuza" Megin Keli bila je moderator kampanje u avgustu prošle godine u kojoj je učestvovao Tramp i tada mu je postavljala nezgodna pitanja, a on je poslije toga rekao da se prema njemu odnosila tako "jer je imala menstruaciju".

Tramp je u vođstvu među republikancima koji pretenduju da se kandiduju za predsjednika SAD, što potvrđuje nedavna anketa koju je sproveo CNN, prema čijim rezultatima Tramp uživa popularnost 41 odsto glasača dok je 19 odsto njih naklonjenije Kruzu, a više od dvije trećine republikanaca je uvjereno da će Tramp biti izabran za kandidata.

Bonus video: