Japan naložio vojsci da uništi sjevernokorejsku raketu

Sjevernoj Koreji rezolucije Savjeta bezbjednosti UN zabranjuju da koristi balističku rakentu tehnologiju
60 pregleda 8 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2016. 08:27h

Japan je naložio svojoj vojsci da bude spremna da uništi bilo koju raketu koju ispali Sjeverna Koreja, a koja bi prijetila zemlji, javili su danas lokalni mediji, u trenutku kada raste zabrinutost da se Pjongjang priprema za lansiranje dugometne rakete.

Naredbu je izdao japanski ministar odbrane Gen Nakatani, tvrde japanski dnevnik "Nikej dejli" i agencija Kjodo njuz, nakon što su medijski navodi o sumnjivim aktivnostima u glavnom satelitskom kompleksu Pjongjanga podstakli spekulacije da bi Sjeverna Koreja mogla da lansira raketu već iduće nedjelje.

Portparolka japanskog Ministarstva odbrane odbila je da potvrdi te navode za AFP, rekavši samo da bi to otkrilo strategiju Ministarstva.

"Ali preduzimamo sve moguće mjere kako bismo odgovorili (na lansiranje rakete), sakupljajući informacije i koordinišući sa relevantnim zemljama", dodala je ona.

Sjevernoj Koreji rezolucije Savjeta bezbjednosti UN zabranjuju da koristi balističku rakentu tehnologiju pa bi bilo kakvo lansiranje dodatno pojačalo tenzije u međunarodnioj zajednici, samo nekoliko nedjelja nakon što je Pjongjang izveo svoju četvrtu nuklearnu probu.

Dva američka vojna zvaničnika potvrdila su danas francuskoj agenciji da se neke aktivnosti odvijaju u satelitskom komplesku Sohae u Sjevernoj Koreji, koji je Pjongjang unaprijedio od 2013. radi lansiranja većih raketa dugog dometa.

Bonus video: