POBOLJŠAVANJE IMIDŽA

Rohani: Otvoreno novo poglavlje u odnosima Teherana sa EU

Na četvorodnevnu turneju Rohani je krenuo nakon što je nedavno primjenjen istorijski sporazum o suzbijanju nuklearnih aktivosti Irana i Teheranu ukinute međunarodne sankcije
1 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 16:26h

Iranski predsjednik Hasan Rohani doputovao je danas u posjetu Francuskoj i tom prilikom poručio da je otvoreno novo poglavlje u odnosima Teherana sa Evropskom unijom, nakon što su Iranu ukinute sankcije.

Rohani je u Pariz doputovao iz trodnevne posjete Italiji, a riječ je o prvoj posjeti jednog iranskog predsjednika Evropi poslije skoro dvije decenije.

"Novo poglavlje je počelo u odnosima Teherana sa EU, uključujući Francusku", rekao je Rohani, a prenosi Rojters pozivajući se na iransku agenciju ISNA.

Do posjeta dolazi u trenutku kada Iran nastoji da poboljša svoj imidž na globalnom planu nakon ukidanja sankcija i ispunjenja dogovora o ograničenju nuklearnih aktivnosti, navodi AP.

Na četvorodnevnu turneju Rohani je krenuo nakon što je nedavno primjenjen istorijski sporazum o suzbijanju nuklearnih aktivosti Irana i Teheranu ukinute međunarodne sankcije.

Put je prvobitno bio planiran za novembar, ali je odložen zbog terorističkih napada u Parizu.

Tokom posjete Francuskoj, planirano je da se Rohani sastane sa francuskim kolegom Fransoa Olandom.

Evropa je bila najveći trgovinski partner Irana pre uvođenja sankcija i očekuje se da će tokom posjete na najvišem nivou biti postignuti značajni poslovni i trgovinski dogovori.

Preporučujemo za Vas