EVROPSKA TURNEJA

Iranski predsjednik želi saradnju poslije ukidanja sankcija

Na pitanje o zaklonjenim statuama u muzeju u Rimu, Rohani se nasmijao i rekao da nije tražio da Italijani prekriju nage skulpture, ali da zna da su Italijani veoma gostoljubivi ljudi, izrazivši zahvalnost na dobrodošlici
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 12:16h

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da je njegova prva posjeta Evropi poslije potvrde da je Teheran ispunio obaveze predviđene nuklearnim sporazumom, pokazala da postoje "velike mogućnosti" za ekonomsku, akademsku, naučnu i kulturnu saradnju, ocjenjujući da se "obje strane sada nalaze u dobitnoj situaciji" nakon nekoliko godina gubitaka zbog sankcija.

Govoreći na konferenciji za novinare trećeg dana svoje posjete Rimu, Rohani je izrazio nadu da bi takav razvoj događaja mogle da slijede i SAD, ali da američki Kongres stoji tom na putu.

"Ključno rješenje je u Vašingtonu, a ne u Teheranu", dodao je Rohani.

On je kazao i da je s papom Franjom razgovarao u Vatikanu o slobodi izražavanja, rekavši da ona ne bi trebalo da se odnosi na vrijeđanje vjere drugih ljudi.

Komentarišući napad na francuski satirični list "Šarli ebdo", predsjednik Irana je rekao da "sloboda izražavanja ne znači da ljudi mogu da rade šta žele".

Na pitanje o zaklonjenim statuama u muzeju u Rimu, Rohani se nasmijao i rekao da nije tražio da Italijani prekriju nage skulpture, ali da zna da su Italijani veoma gostoljubivi ljudi, izrazivši zahvalnost na dobrodošlici.

Rohani i italijanski premijer Mateo Renci razgovarali su 25. januara u rimskom Kapitolskom muzeju poslije potpisivanja više poslovnih sporazuma između italijanskih i iranskih firmi, međutim, nekoliko nagih statua bilo je zaklonjeno paravanima da se iranski predsjednik ne bi uvrijedio.

Pojedini političari osudili su "kulturnu submisiju", kako su ocijenili gest Italije.

Predsjednik Irana završava svoju posjetu Rimu, nakon čega će boraviti u Parizu u okviru evropske turneje nakon ukidanja sankcija Teheranu.

Agencija Frans pres je navela da Rohanijeva posjeta označava povratak Irana na međunarodnu ekonomsku scenu, uz niz značajnih ugovora sa italijanskim kompanijama.

Preporučujemo za Vas