Raste pritisak na vladu u Australiji za odvajanje od Velike Britanije

Uoči državnog praznika u Australiji, kojim se obeležava dolazak britanske flote u luku Sidnej 1788. godine kada je proglašen britanski suverenitet u toj zemlji, šefovi australijskih država su objavili pismo u kojem traže predsjednika države umjesto kraljice do 2020. godine
53 pregleda 0 komentar(a)
Australija (ilustracija), Foto: Shutterstock
Australija (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2016. 12:47h

Vlasti u Sidneju proslavljaju dan Australije suočavajući se sa konstantnim pritiskom javnosti da zemlja prekine institucionlnu vezu s britanskom monarhijom, kao i da predsjednik države zamjeni kraljicu.

Nakon dodjele nagrade za Australijanca godine, koja se dodjeljuje svake godine na nacionalni praznik, bivši načelnik Generalštaba Dejvid Morison izjavio je da planira da iskoristi svoj uticaj u kampanji za slabljenje institucionalne veze sa britanskom monarhijom.

Referendum za uvođenje republikanskog uređenja raspisan je 1999. godine. Nakon što se u kampanju protiv promjena uključio i tadašnji premijer Džon Hovard, građani nisu dali dovoljno veliku podršku predlogu Republikanskog pokreta.

Međutim, podrška takozvanom australijskom Republikanskom pokretu, koji se zalaže da predsjednik države zamjeni kraljicu, raste.

Morison navodi da je došlo vrijeme da se ponovo raspiše referendum o tome ko će biti na čelu države.

"Član sam Republikanskog pokreta, republikanac sam čitavog života. Dok sam bio u vojnoj službi moji pogledi bili su veoma privatni". rekao je Morison za australijske medije.

Bivši vojni komandant najavio je da planira da doprinese javnoj debati o tome kako Australija treba da izgleda u budućnosti.

Uoči državnog praznika u Australiji, kojim se obeležava dolazak britanske flote u luku Sidnej 1788. godine kada je proglašen britanski suverenitet u toj zemlji, šefovi australijskih država su objavili pismo u kojem traže predsjednika države umjesto kraljice do 2020. godine.

Na proslavi prošlogodišnjeg nacionalnog dana Australije, bivši konzervativni premijer Toni Abot izazvao je gnijev javnosti kada je proglasio muža britanske kraljice princa Filipa vitezom.

Na Abotovo mjesto u septembru je došao republikanac Malkom Turnbul, vatreni pristalica uvođenja republianskog uređenja. Čim je ušao na političku scenu devedesetih godina zatražio je referendum o slabljenju institucionalnih veza sa britanskom monarhijom, ali je taj prijedlog odbijen na referendumu 1999. godine.

Vlast britanske kraljice ceremonijalnog je karaktera, monarhija za mnoge Australijance predstavlja anahronizam koji, s druge strane, ne sputava veliku popularnost Elizabete II na tom kontinentu.

Bonus video: