Oland napustio Indiju bez dogovora o borbenim avionima

Francuski i indijski zvaničnici su u ponedjeljak potpisali više o 10 sporazuma, uključujući dogovor o zajedničkoj borbi protiv terorizma
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Narendra Modi, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Narendra Modi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 09:21h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland završio je danas trodnevnu posjetu Indiji prisustvom vojnoj paradi u Nju Delhiju povodom Dana republike.

Oland je u društvu indijskog premijera Narendra Modija i drugih najviših zvaničnika gledao nalet avijacije, čime je završeno svečano obilježavanje godišnjice indijskog demokratskog ustava koji je stupio na snagu 1950. godine.

Francuski i indijski zvaničnici su u ponedjeljak potpisali više o 10 sporazuma, uključujući dogovor o zajedničkoj borbi protiv terorizma, ali nisu zaključili konačni sporazum kojim bi Indija kupila 36 borbenih aviona "rafale".

Oland i Modi su izjavili da se nadaju da će sporazum uskoro biti potpisan.

Francuski biznismeni su s indijskim kolegama razgovarali o povećanju bilateralne trgovinske saradnje, koja je 2014. iznosila 8,6 milijardi dolara.

Francuski predsjednik je u nedjelju doputovao u Čandigar, na sjeveru Indije, gdje mu se pridružio i indijski premijer. Modi je tom prilikom pohvalio odluku Pariza da investira milijardu dolara godišnje u različite sektore u Indiji.

Čandigar je 1950-ih godina projektovao švajcarsko-francuski arhitekta Le Korbizije i to je jedno od tri mjesta za koje je Francuska obećala pomoć u razvoju kao takozvanih "pametnih gradova", sa čistim sistemima snabdjevanja vodom, efikasnom kanalizacijom i javnim saobraćajem.

Bonus video: