Obama: Za Klintonovu nepovoljno što je poznata, Sanders može da bude opušteniji

Obama nije eksplicitno podržao nijednog kandidata i samo je jednom pomenuo guvernera Merilenda Martina O'Majlija, koji zaostaje prema anketama javnog mnjenja.
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 14:41h

Predsjednik SAD Barak Obama ocijenio je danas da kandidati za nominaciju Demokratske stranke u trci za predsjednika, senator iz Vermonta Berni Sanders i bivša državna sekretarka Hilari Klinton, imaju slične stavove o ključnim pitanjima poput neravnopravnosti u primanjima ali da je za Klintonovu nepovoljno što je "dobro poznata" u atmosferi gdje je "novo uvijek bolje."

Ovo je prvi put da je Obama detaljnije komentarisao predsjedničke izbore u novembru, a intervju je dao prije prvih izbora za nominaciju kandidata dvije stranke u Ajovi 1. februara i Nju Hempširu 9. februara, prenosi Rojters.

On nije eksplicitno podržao nijednog kandidata i samo je jednom pomenuo guvernera Merilenda Martina O'Majlija, koji zaostaje prema anketama javnog mnjenja.

"Berni ima luksuz da se smatra malo vjerovatnim pobjednikom pa može da bude opušteniji. Hilari ima i privilegiju i opterećenje da važi za favorita", izjavio je Obama u intervjuu političkom portalu Politiko.

Sanders je prema nedavnim anketama poboljšao poziciju u Ajovi a bolji je od Klintonove u Nju Hempširu.

Ukoliko pobijedi u bilo kojoj od te dvije države i on će se naći u centru medijske pažnje u kojoj je Klintonova odavno, rekao je Obama, prenosi Rojters.

On smatra i da će Sanders morati "da proširi" svoju poruku ukoliko želi da uspije.

"Što dalje odmaknete u procesu to više morate da prevazlazite razna pitanja koja birači stavljaju pred vas, jer ako nešto svi znaju to je da u ovom poslu nemate luksuz se se usredsredite samo na jednu stvar," rekao je on.

Bonus video: