Oland: Sporazum sa Indijom korak ka prodaji aviona "rafal"

Indija će od Francuske tražiti investicije za unaprjeđenje željezničke mreže, vodnih puteva i velikih saobraćajnih sistema u 50 gradova, rekao je indijski premijer Narendra Modi
0 komentar(a)
Narendra Modi, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Narendra Modi, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2016. 17:46h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da njegova vlada razmatra sporazum sa Nju Delhijem kojim bi se otvorio put za dugo očekivanu prodaju francuskih ratnih aviona "rafal" Indiji, vrijednu devet milijardi dolara.

Oland je danas doputovao u posjetu Indiji, tokom koje će nastojati da zaključi sporazum o odbrani i ostvari napredak u dogovorima o nuklearnoj i solarnoj energiji, uključujući plan o izgradnji šest francuskih nuklearnih reaktora na zapadu Indije, prenio je Rojters.

Uoči Olandove posete, indijski i francuski zvaničnici razgovarali su o cijeni 36 francuskih borbenih aviona, koji bi zamijenili zastarjele avione indijskih vazduhoplovnih snaga.

U obraćanju novinarima u Čandigaru, Oland je kazao da je za indijsku stranu preduslov postizanje "međuvladinog sporazuma koji će omogućiti komercijalnu transakciju", ne navodeći druge detalje.

Francuski predsjednik biće počasni gost na paradi povodom Dana republike Indije u utorak, što se vidi kao znak produbljivanja političkih i ekonomskih veza dvije zemlje, navela je britanska agencija.

On će pokušati da pokrene pregovore vezane za plan francuske nuklearne kompanije Areva o izgradnji šest nuklearnih reaktora na zapadu Indije, koji su odnedavno u zastoju, zbog cijene sporazuma.

Indija će od Francuske tražiti investicije za unaprjeđenje željezničke mreže, vodnih puteva i velikih saobraćajnih sistema u 50 gradova, rekao je indijski premijer Narendra Modi.

Modi i Oland su, takođe, rekli da će dvije države sarađivati u borbi protiv terorizma.

Zvanični razgovori dvije strane počeće u ponedjeljak.

Bonus video: