Kanada: Ubijene četiri osobe, napadač najprije pucao u svoju braću

Zvaničnici nijesu rekli koji je bio motiv napada i nijesu naveli imena osumnjičenog niti žrtva
81 pregleda 0 komentar(a)
Saskečuan, škola, napad, Foto: Reuters
Saskečuan, škola, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2016. 08:14h

Naoružani napadač osumnjičen da je ubio četiri osobe i ranio nekoliko u najgorem nasilju u školi koje je u Kanadi zabilježeno u posljednjih 10 godina, najprije je pucao u svoja dva brata kod kuće prije nego što je otvorio vatru na srednju školu u zabačenom gradiću La Lok.

Policija je saopštila da je osumnjičeni uhapšen poslije pucnjave u La Loku u provinciji Saskečuan, oko 600 kilometara sjeverno od grada Saskatuna, prenosi Rojters.

Gradonačelnik La Loka Kevin Žanvije rekao je za AP da je smrtno upucana i njegova 23-godišnja kćerka Mari.

On je naveo, pozivajući se na informacije koje je dobio od policije, da je naoružani napadač najpre pucao u svoja dva rođena brata kod kuće, a potom se zaputio ka školi.

Zvaničnici nijesu rekli koji je bio motiv napada i nijesu naveli imena osumnjičenog niti žrtva.

Porodični prijatelj Džo Lemegr rekao je da je osumnjičeni napadač, tinejdžer, pucao u svoja dva mlađa brata prije nego što je krenuo da u školi upuca nastavnika i asistentkinju, koje je oboje ubio.

"Znam tu porodicu. Majka im je radila u Fort Makmariju, a djed je otišao u kupovinu u Medou Lejk. Tada je pucao", kaže Lemegr.

Policija je saopštila da se pucnjava dogodila u srednjoj školi i na još jednoj lokaciji, dodavši da je osumnjičen stavljen u pritvor i da mu je oduzeto vatreno oružje.

Masovne pucnjave su relativno rijetka pojava u Kanadi, koja ima oštrije zakone o oružju od SAD, podsjeća Rojters.

U pucnjavi u Montrealu u Politehničkoj školi 1989. ubijeno je 14 učenika, što je najgori incident te vrste u Kanadi, dok su u pucnjavi 1992. na Univerzitetu Konkordija ubijene četiri osobe, navodi britanska agencija.

Saskečuan je 2014. imao najveći broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja među kanadskim provincijama, što je dvostruko više u poređenju sa nacionalnim prosekom od 243 incidenta na 100.000 ljudi, kako je navedeno u najnovijem izvještaju kanadske statističke službe.

Prema zvaničnim podacima iz 2011, nezaposlenost je u toj provinciji iznosila 20 odsto, ali je tri četvrtine radno sposobnog stanovništva penzionisano ili ne traže posao, dok su stanovnici naveli da je stopa nezaposlenosti zapravo iznad 50 odsto.

Kanadski premijer Džastin Trido ranije je saopštio da je najmanje pet osoba ubijeno, a da je jedan osumnjičeni je uhapšen.

Dvoje ranjenih nalazi se u kritičnom stanju nakon pucnjave, javio je Rojters.

"Ovo je očigledno noćna mora svakog roditelja", kazao je Trido.

Bonus video: