Novi napad Islamske države na naftna postrojenja u Libiji

"Danas luka Es Sider i Ras Lanuf, sjutra luka u Bregi, a potom luke u Tobruku, Es Sesiru, Džalu i al Kufri", naveo je džihadista Abu Abdelrahman al-Libi na snimku
98 pregleda 1 komentar(a)
Libija, Foto: Reuters
Libija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2016. 10:41h

Pripadnici Islamske države navodno su danas napali naftna postrojenja u blizini terminala Ras Lanufa u Libiji, tvrde jedan lučki inženjer i libijski energetski zvaničnik.

Kako preciziraju, zapaljena su najmanje dva rezervoara kompanije "Harouge Oil Operations" u blizini Ras Lanufa, koji su džihadisti već napali ranije ovog mjeseca, prenosi Rojters.

S druge strane, Islamska država prijeti novim napadima.

"Danas luka Es Sider i Ras Lanuf, sjutra luka u Bregi, a potom luke u Tobruku, Es Sesiru, Džalu i al Kufri", naveo je džihadista Abu Abdelrahman al-Libi na snimku postavljenom na zvaničnom Telegram kanalu IS.

Energetski zvaničnik Mohamed al Manfri, odan vladi na istoku zemlje, tvrdi da je naftovod, koji vodi od naftnog polja u Amalu do terminala Es Sider, meta napada.

Prema njegovim riječima, čuvari naftnih postrojenja sukobili su se s džihadistima, koji su se potom povukli.

Portparol državne Nacionalne naftne korporacije sa sjedištem u Tripoliju, nije bio dostupan za komentar.

U sukobima čuvara naftnih postrojenja i pripadnika Islamske države prije dvije nedjelje u blizini Es Sidera i Ras Lanufa oštećeno je sedam naftnih rezervoara, a 18 stražara je ubijeno.

Bonus video: