Proizvođači pumpaju, apetiti Kine se smanjuju: Naftni košmar u Davosu

Direktor jednog od najvećih trgovaca na svijetu Glencore Plc-a, Tony Hejvord, smatra da se situacija neće poboljšati dok ne bude "šoka s ponudom", jer ima previše nafte
0 komentar(a)
Davos, Foto: Reuters
Davos, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2016. 09:32h

Košmar s padom cijena nafte dominira Svjetskim ekonomskim forumom, koji je u srijedu počeo u švajcarskom Davosu, piše Bloomberg.

Direktori naftnih kompanija, političari i bankari prvog dana Svjetskog ekonomskog foruma kažu da ove godine možda neće doći do opravka cijena nafte, jer veliki proizvođači nastavljaju da pumpaju naftu, dok se smanjuje apetiti Kine za energentima.

S druge strane, povratak iranske nafte na svjetska tržista dodatno bi mogao da obori cijenu, prenosi Beta.

"Ovo je treća godina zaredom da imamo više ponude nego potražnje", rekao je direktor Međunarodne agencije za energiju, Fatih Birol.

On je dodao da će s obzirom na ponudu i potražnju u ovoj godini cijene i dalje biti pod pritskom.

"Ne vidim razlog zašto bismo imali iznenadno povećanje cijene u ovoj godini", kazao je Birol.

Direktor jednog od najvećih trgovaca na svijetu Glencore Plc-a, Tony Hejvord, smatra da se situacija neće poboljšati dok ne bude "šoka s ponudom", jer ima previše nafte.

"Podizanje sankcija Iranu će povećati ponudu, tako da ne vidim dno cijeni nafte i skoro oživljavanje", rekao je direktor UBS-a, Axel Weber i dodao da niže cijene daju podstrek rivalima Irana, poput Saudijske Arabije, da još više proizvode naftu.

Bonus video: