Profesor dao život za studente: Istrčao pred talibane i pucao

"Pucali su direktno u profesora", kaže student sociologije Muhamed Daud, ističući da je Husein bio "pravi džentlmen i poštovani profesor"
3 komentar(a)
Pakistan, napad Univerzitet, Foto: Reuters
Pakistan, napad Univerzitet, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 16:58h

Profesor hemije na Univerzitetu "Bača Kan" u Pakistanu dao je život kako bi odbranio svoje studente tokom napada talibana, piše AFP, a prenosi B92.

Ubijena je najmanje 21 osoba, među njima ima najviše studenata, a 30 ljudi je ranjeno u napadu.

Kada je počeo napad talibana na školu blizu Pešavara, Sujed Hamid Husein naredio je svojim učenicima da ostanu unutra i izašao da se sukobi s napadačima.

Studenti kažu da je profesor pucao na napadače koji su trčali po kampusu i tako dao mladim ljudima vremena da pobjegnu.

"Vidjeli smo teroriste kako viču "Alah je veliki" i trče ka stepenicama univerziteta. Jedan od studenata je iskočio kroz prozor učionice. Nismo poslije toga vidjeli da ustaje“, kaže jedan do svjedoka.

Kako kaže, Husein je držao pištolj i pucao na napadače.

"Onda smo vidjeli kako je pao i kad su teroristi ušli unutra, pobjegli smo", dodaje on.

Student geologije Zahor Ahmed kaže da ih je profesor Husein upozorio da ne napuštaju zgradu kada je čuo da je počela pucnjava.

"Pucao je iz pištolja. Onda sam vidio kako ga metak pogađa. Vidio sam dvojicu militanata kako pucaju. Utrčao sam unutra i nakon toga uspio da pobjegnem, jer sam preskočio zadnji zid", navodi on.

"Pucali su direktno u profesora", kaže student sociologije Muhamed Daud, ističući da je Husein bio "pravi džentlmen i poštovani profesor".

Na Tviteru se dosta piše o tome kako se on žrtvovao, a predsjednik Pakistana Mamnon Husein potvrdio je da je profesor mrtav i izrazio saučešće njegovoj porodici

Profesorima i nastavnicima u Pakistanu data je dozvola da nose oružje u učionici nakon što su talibani 2014. godine u školi u Pešavaru ubili više od 150 ljudi, uglavnom djece.

Portparol pakistanskih talibana kaže da njihovi borci nijesu odgovorni za napad na univerzitet na sjeverozapadu Pakistana, dok jedan od komandanata kaže da jesu.

Bonus video: