SAD i Južna Koreja: Pjongjang će platiti visoku cijenu

Zamjenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken boravi u posjeti Južnoj Koreji, gdje se založio za oštrije sankcije protiv Pjongjanga
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja testiranje, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja testiranje, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 08:33h

Zvaničnici SAD i Južne Koreje saopštili su danas da će Sjeverna Koreja platiti visoku cijenu zbog nuklarne probe početkom mjeseca.

Zamjenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken boravi u posjeti Južnoj Koreji, gdje se založio za oštrije sankcije protiv Pjongjanga.

Agencija AP je navela da je ključno da li će Kina podržati takav stav.

Na početku sastanka sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje, Blinken je rekao da je postignuta saglasnost o neophodnosti "veoma jasnog i veoma snažnog međunarodnog odgovora".

Blinken je naveo da Seul i Vašigton po tom pitanju blisko sarađuju sa Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjung-se je rekao da je vrijeme da međunarodna zajednica bude ujedinjena da bi se Sjeverna Koreja suočila sa posljedicama zbog nuklearne probe.

"Ovo je Sjeverna Koreja protiv međunarodne zajednice", istakao je on.

Neimenovani diplomata je prošle nedjelje izjavio da Savjet bezbjednosti UN priprema rezoluciju o pooštrenju sankcija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na tvrdnje zvaničnog Pjongjanga da je 6. januara uspješno testirao hidrogensku bombu, čak i ako se pokaže da su te tvrdnje neistinite.

Diplomata je istakao da se svih 15 članica Savjeta bezbjednosti slaže da Sjeverna Koreja ne treba da posjeduje nuklearno oružje.

Savjet bezbjednosti je oštro osudio probu hidrogenske bombe kao očigledno kršenje prethodnih rezolucija UN.

Sjeverna Koreja je saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe, ali stručnjaci sumnjaju da je do toga zaista došlo i poručuju da je u pitanju atomska bomba slična onima koje je Sjeverna Koreja testirala prethodna tri puta.

Bonus video: