Holandija: Vilders poziva na zatvaranje muških izbjeglica u centrima za azil

"Dok se to ne promijeni dotle će naše žene biti u opasnosti od tih 'islamskih testosteronskih bombi'. Predlažem da zatvorimo sve izbjeglice muškog roda u centrima za azilante", rekao je
64 pregleda 2 komentar(a)
Gert Vilders, Foto: Guardian
Gert Vilders, Foto: Guardian
Ažurirano: 18.01.2016. 20:26h

Poslanik u holandskom parlamentu poznat po svojim antiislamskim stavovima Gert Vilders predložio je danas zatvaranje muškaraca među muslimanskim izbjeglicama u centrima za azil, navodeći da tom mjerom želi da zaštiti Holanđanke.

Kontroverzni poslanik, poznat po svojim provokativnim izjavama, ovo je izjavio u video snimku objavljenom na engleskom i na holandskom, i pozvao se na nasilje u Novogodišnjoj noći u Kelnu u Njemačkoj.

Osuđujući te događaje u Kelnu zbog kojih je podnijeto 766 tužbi, od kojih 497 za seksualne napade, Vilders je rekao da se radi o "seksualnom terorizmu" i ponovio zahtjev za zatvaranje granica.

"Dok se to ne promijeni dotle će naše žene biti u opasnosti od tih 'islamskih testosteronskih bombi'. Predlažem da zatvorimo sve izbjeglice muškog roda u centrima za azilante", rekao je on.

Pitanje izbjeglica dijeli Holandiju u jeku izbjegličke krize, a Vildersova desničarska Partija za slobodu (PVV) je popularnija nego ikad i vodi u svim anketama.

Holandija je prihvatila rekordan broj izbjeglica,i podnijeto je 54.000 zahtjeva za azil na kraju novembra prošle godine.

Vilders je imao najveći politički uspjeh na parlamentarnim izborima 2010. kada je njegova partija osvojila 24 mjesta u parlamentu. Dvije godine kasnije, PVV, koja se smatrala odgovornom za pad vlade, osvojila je samo 15 mandata.

Vilders treba u martu da izađe pred sud zbog ranijeg podsticanja na mržnju i diskriminaciju.

Bonus video: