Izbjeglice se iz Berlina istim autobusom vraćaju u Bavarsku

Izbjeglice su po dolasku do kabineta kancelarke, ostale u autobusu oko sat vremena usljed konfuzije koja je nastala zbog pitanja gdje će biti smještene, pošto su na raspolaganju imali samo centre za azil
65 pregleda 0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2016. 10:17h

Sirijske izbjeglice koje je bavarski lokalni zvaničnik autobusom doveo do kabineta kancelarke Angele Merkel, u znak protesta protiv njene migracione politike, proveli su noć u Berlinu, a danas će biti vraćene u Landshut, prenose njemački mediji.

Autobus sa tridesetak sirijskih izbjeglica, u pratnji policije poslije puta dugog 550 kilometara, stigao je sinoć ispred zgrade Kancleramta gdje se istovremeno, nevezano za njihov dolazak, okupilo desetak demonstranata koji su uzvikivali "Merkel mora da ode".

Predsjednik okruga Landhut Peter Drajer koji je došao na ovu ideju, bio je u autobusu sa 31 izbjeglicom, a po dolasku u prijestonicu rekao je da svi moraju da obezbijede "humani tretman ovih izbjeglica".

"U ovom obimu i za ovako kratko vrijeme mi to jednostavno više ne možemo da garantujemo", rekao je Drajer objašnjavajući svoj potez.

Izbjeglice su po dolasku do kabineta kancelarke, ostale u autobusu oko sat vremena usljed konfuzije koja je nastala zbog pitanja gdje će biti smještene, pošto su na raspolaganju imali samo centre za azil.

"Pomalo sam razočaran pošto sam bio u kontaktu sa kabinetom kancelarke i nisam očekivao da izbjeglice budu smještene u kampovima ovdje u Berlinu", rekao je Drajer.

"Velt" je ranije bio objavio da je Drajer najavio da će ako zatreba lično platiti smještaj izbjeglica u nekom hotelu.

Reagujući na ovu situaciju, portparol njemačke vlade Štefan Zajber je u saopštenju naveo da je smještaj za stotine hiljada migranata koji su došli u Njemačku prethodnih mjeseci u nadležnosti saveznih pokrajina i opština.

"Vlada je svjesna da trenutni broj izbjeglica predstavlja značajan izazov u cijeloj Njemačkoj, a naročito u Bavarskoj", rekao je Zajbert dodavši da će ove godine lokalnim vlastima biti obezbijeđena dodatna finansijska podrška.

Portparol Berlinske socijalne službe Saša Langebah izjavio je za "Velt" da očekuje da se ovakvi postupci predstavnika bavarskih vlasti "preko leđa izbjeglica" više neće ponoviti.

U protivnom neka im bavarske vlasti stave na raspolaganje svoje predstavništvo u vladinoj četvrti u Berlinu, poručio je Langebah.

Bonus video: