Šulc: Zeman, Fico i Orban govore da neće izbjeglice, drugi ćute, a izbjeglice ne primaju

"Nadam se da će poboljšanje zaštite spoljnih granica EU i poštena podjela onih izbjeglica kojima je pomoć zaista potrebna među članice EU pomoći da se uključe u zajedničku imigracionu politiku", kazao je Šulc
0 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 09:14h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocijenio je da češki predsjednik i premijeri Slovačke i Mađarske samo glasno govore da neće izbjeglice, dok druge članice Evropske unije ćute, ali izbjeglice isto tako ne primaju.

"Miloš Zeman, Robert Fico, Viktor Orban govore glasno "ne želimo izbjeglice", ali i druge vlade u EU, iako ništa ne govore, izbjeglice ne primaju. Dijelim stav vlada Njemačke, Austrije, Švedske, zemalja Beneluksa, ali i Francuske, da se ne može izbjeći ta obaveza", kazao je Šulc u intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta viborča.

Šulc je upozorio da su rješenje za izbjegličku krizu u Evropi pragmatični potezi, nikako ideologija.

"Nadam se da će poboljšanje zaštite spoljnih granica EU i poštena podjela onih izbjeglica kojima je pomoć zaista potrebna među članice EU pomoći da se uključe u zajedničku imigracionu politiku", kazao je Šulc.

Njemački socijalista na čelu EP odbio je optužbe iz nekih starih članica EU i povodom izbjegličke krize da je politika proširenja pogrešan korak i da je treba zamrznuti, jer i nakon decenije ogromnih finansijskih ulaganja iz evropskih fondova Mađarska je u rukama Viktora Orbana, a Evropska komisija počela je nadzor nad Poljskom zbog prijetnje da konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog idu ka sistematskom ugrožavanju pravne države.

"Ako pogledate neke desničarske stranke u Holandiji, Francuskoj, Danskoj, Italiji vidite istu koncepciju, isti pogled na svijet. To nije samo istočnoevropski fenomen, iako u tom dijelu Unije takve stranke češće dolaze na vlast. Uvjeren sam da uprkos izvjesnoj verbalnoj radikalizaciji u javnoj debati ogromna većina Poljaka dijeli zajedničke evropske vrijednosti. A smatram da je proširenje EU bilo ogroman uspjeh", rekao je Šulc.

Predsjednik EP podsjetio je da je Poljska u posljednjih 15 godina u okviru pristupnog procesa i kao članica EU doživjela neviđeni napredak i da Unija svojim fondovima mora da pomaže privredni rast Poljske jer to donosi koristi svim članicama EU.

Bonus video: