Migracija Jevreja iz Zapadne Evrope u Izrael na istorijskom maksimumu

"Činjenica da je rekordan broj Jevreja osjetio je da Evropa nije više njihov dom treba da posluži evropskim liderima kao znak otrežnjenja, bar za one kojima je stalo do budućnosti Evrope"
58 pregleda 0 komentar(a)
Jevreji Budimpešta, Foto: Reuters
Jevreji Budimpešta, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2016. 16:33h

Migracija Jevreja iz Zapadne Evrope u Jerusalim dostigla je istorijski maksimum kao rezultat porasta antisemitskih napada na Starom kontinentu, saopštila je danas nezavisna Jevrejska agencija.

Prema podacima Agencije, koja blisko saradjuje sa izraelskom vladom i povezuje Jevreje širom sveta, više od 9.880 Jevreja iz Zapadne Evrope preselilo se u Izrael u protekloj godini.

Više od 8.000 Jevreja iz Francuske preselilo se u Izrael nakon sve učestalijih antemitskih napada na najveću jevrejsku zajednicu u Evropi.

Nakon što je turski tinejdžer mačetom napao i ranio jevrejskog nastavnika u Marseju na jugu Francuske, pripadnicima jevrejske zajednice savjetovano je da ne nose tradicionalne jevrejske kapice na ulici, kako bi se ne bi izlagali riziku od potencijalnih napada.

Više od 800 Jevreja emigriralo je iz Velike Britanije u toku prošle godine, sljedeće na redu su Italija i Belgija.

"Činjenica da je rekordan broj Jevreja osjetio je da Evropa nije više njihov dom treba da posluži evropskim liderima kao znak otrežnjenja, bar za one kojima je stalo do budućnosti Evrope", izjavio je predsjedavajući nezavisne jevrejske agencije Natan Šaranski.

On je naglasio da činjenica da je Izrael postaje destinacija broj 1 za Jevreje koji traže sigurniju i bolju budućnost govori o opasnostima kojima su izložene jevrejske vrijednosti.

Eksperti navode da Jevreji nisu bili ovako ugroženi još od Drugog svetskog rata, kada je 6 miliona Jevreja ubijeno u Holokaustu.

Jevreji su mete napada u Belgiji, Danskoj i ostalim evropskim zemljama. Oni upozoravaju da Francuska bilježi največi rast prijavljenih napada i zastrašivanja pripadnika jevrejske zajednice, pretežno od strane radikalnih muslimana.

Procjenjuje se da jevrejska zajednica u Francuskoj broji više od pola miliona ljudi, što je čini najvećom u Evropi.

Ipak, specijalne francuske vojne snage često patroliraju ispred jevrejskih sinagoga i škola, zbog visokog rizika od novih napada.

Bonus video: