Islamska država izvela napade u Džakarti: "Vojnici kalifata napali skup krstaške koalicije"

Policija je navela da su napadači "imitirali terorističke akcije" u Parizu
0 komentar(a)
Indnezija policija, Džakarta policija, Foto: Reuters
Indnezija policija, Džakarta policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2016. 15:49h

Islamska država izvela je današnje napade u Džakarti, prijestonici Indonezije, javila je novinska agencija Amak, koja blisko sarađuje sa tom ekstremističkom organizacijom, prenio je Rojters.

"Borci Islamske države izvršili su ovog jutra oružani napad čija meta su bili strani državljani i bezbjednosne snage zadužene za njihovu zaštitu u indonežanskoj prijestonici", objavila je agencija Amak na svojoj stanici "Telegram".

U saopštenju postavljenom na internetu, ta teroristička organizacija je navela da je "grupa vojnika kalifata u Indoneziji napala skup "krstaške koalicije" koji se bori protiv Islamske države, postavivši nekoliko eksplozivnih naprava u Džakarti koje su eksplodirale istovremeno kada su četvorica vojnika sa lakim naoružanjem izvršila napad lakim oružjem i eksplozivnim pojasevima".

ID tvrdi da je ubijeno 15 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima poginulo sedam ljudi, prenio je Rojters.

Nešto ranije šef policije u Džakarti je izjavio da Islamska država "definitivno stoji" iza napada.

"Definitivno ID stoji iza napada", rekao je šef policije Tito Karnavijan novinarima.

Karnavijan je rekao da je napad već neko vrijeme planirao Indonežanin, pripadnik takozvane Islamske države Bahrun Naim.

"On stoji iza napada", naveo je Karnavijan.

Rojters je prenio da se vjeruje da je Naim u Siriji.

Policija je navela da su napadači "imitirali terorističke akcije" u Parizu.

Najmanje sedam osoba - pet napadača i dvoje civila - ubijeni su tokom napada u centru Džakarte, saopštili su zvaničnici, ističući da su bezbjednosne snage preuzele potpunu kontrolu nad situacijom.

"Petorica terorista su mrtva", rekao je novinarima ministar za bezbjednost Luhut Pandžaitan, dodajući da su poginuli državljanin Holandije i Indonezije.

Portparol policije u Džakarti Muhamad Ikbal je dodao da je povrijeđeno 10 osoba - pet policajaca, jedan stranac i četvoro Indonežana.

Ranije je policija saopštila da su među napadačima bila najmanje dvojica bombaša samoubica i da su još dvojica ubijena u okršaju s policijom.

Rojters je prenio da su još četvorica napadača uhapšena.

Holandija osudila napad u Džakarti

Šef holandske diplomatije Bert Kunders žestoko je danas osudio napade u Džakarti i naveo da je jedan holandski državljanin teško ranjen, dok su vlasti u Indoneziji saopštile da je jedan Holanđanin poginuo.

"Kunders je žestoko osudio napad i dodao da je to vrsta terora koji ekstremisti žele da siju", navodi se u saopštenju holandskog Ministarstva inostranih poslova.

Bonus video: