Iranski nuklearni sporazum stupa na snagu najkasnije do nedjelje

Prema njegovim riječima, u toku su pripreme za svečanu ceremoniju na kojoj se očekuje dolazak šefova diplomatija šest sila koje su pregovarale s Iranom
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2016. 14:44h

Iranski nuklearni sporazum postignut sa šest velikih sila trebalo bi da stupi na snagu najkasnije u nedjelju, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Irana Abas Aragči, javila je agencija Irna.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba u petak da podnese izvještaj na kojem se očekuje da će potvrditi da Iran poštuje svoje obaveze", rekao je Aragči i dodao da se poslije tog izvještaja očekuje da će sporazum stupiti na snagu.

IAEA nije potvrdila tu informaciju.

Aragči je rekao da će biti objavljena zajednička izjava šefa iranske diplomatije Muhameda Džavada Zarifa i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini o zvaničnom stupanju na snagu sporazuma.

Prema njegovim riječima, u toku su pripreme za svečanu ceremoniju na kojoj se očekuje dolazak šefova diplomatija šest sila koje su pregovarale s Iranom (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka)

Tim sporazumom, postignutim u julu 2015. u Beču, ograničava se iranski nuklearni program a zauzvrat će toj zemlji biti ukinute međunarodne sankcije.

Zapad je optuživao Iran da razvija nuklearni program zbog atomskog oružja, što je Teheran negirao navodeći da program ima mirnodopske svrhe.

Bonus video: