Obama oslikao optimističnu budućnost SAD

Obama je pozvao Amerikance da ne nasijedaju na laž da Islamska država predstavlja islam, dodavši da Islamsku državu treba smatrati onim što ona i jest - "ubicama i fanaticima koji moraju biti pronađeni, uhvaćeni i uništeni"
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 07:35h

Američki predsjednik Barak Obama održao je pred oba doma Kongresa svoj posljednji govor o stanju nacije u kojem je pokušao da oslika svjetlu budućnost Sjedinjenih Američke Država dok ulazi u posljednju godinu svog mandata, a republikanske predsjedničke kandidate optužio je za antimuslimansku retoriku kojom su "iznevjerili" identitet Amerike.

"State of the Union", govor o stanju nacije, bio je jedna od posljednjih prilika Obame da zaokupi pažnju miliona Amerikanaca i naglasi glavna dostignuća svog mandata, prije nego što medijsku pozornicu preuzmu kandidati za njegova nasljednika, prenose agencije.

"Vjerujem u promjene jer vjerujem u vas. I zato stojim ovdje uvjereniji nego ikad da je naša nacija snažna", rekao je Obama, odbacujući kritike republikanskih predsjedničkih kandidata koji tvrde da je američka ekonomija u lošem stanju, a ugled i snaga SAD u međunarodnim odnosima u padu.

"Svako ko tvrdi da je ekonomija SAD u padu prodaje fikcije", rekao je Obama.

U govoru Obame nije bilo puno konkretnih političkih predloga, ali je umjesto toga naglasio da kongresmeni i senatori moraju da se pozabave važnim pitanjima u budućnosti bez obzira na to ko će biti sljedeći predsjednik.

Ta pitanja uključuju: kako obezbijediti ekonomske mogućnosti za svakog Amerikanca, kako koristiti tehnologiju da bude u službi ljudi, kako održati bezbjednost SAD-a, te kako poboljšati političku klimu u zemlji.

Govoreći o spoljnoj i bezbjednosnoj politici, Obama je rekao da je glavni prioritet "zaštititi Amerikance i uništiti terorističke mreže", ali je odbacio upoređivanje terorističkih napada sa "Trećim svjetskim ratom" i naglasio da Islamska država "ne ugrožava našu nacionalnu egzistenciju".

Takođe je pozvao Amerikance da ne nasijedaju na laž da Islamska država predstavlja islam, dodavši da Islamsku državu treba smatrati onim što ona i jest - "ubicama i fanaticima koji moraju biti pronađeni, uhvaćeni i uništeni".

U direktnoj aluziji na republikanskog kandidata za predsjedničke izbore Donalda Trumpa, Obama je kazao da vrijeđanje muslimana šteti Sjedinjenim Američkim Državama

"Kad političari vrijeđaju muslimane ... to nas neće učiniti sigurnijima. To je pogrešno. To umanjuje naš ugled u očima svijeta. To nam otežava da postignemo svoje ciljeve", rekao je Obama.

Pozdravio je prihvatanje globalnog klimatskog sporazuma u Parizu, nuklearni sporazum sa Iranom i uspjehe u borbi protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi. Pozvao je Kongres da ukine trgovinske sankcije Kubi, te da odobri Transpacifički trgovinski sporazum koji je SAD dogovorio prošle godine sa 12 zemalja Tihog okeana.

"Amerika je i ranije prolazila kroz velike promjene - rat i krize, dolazak migranata, radnike koji se bore za bolje uslove, pokrete za ljudska prava. I svaki put bilo je onih koji su nam govorili da treba da se bojimo budućnosti - koji su tvrdili da trebamo da zaustavimo promjene, obećavajući nam da ćemo obnoviti prošlu slavu ako samo stavimo pod svoju kontrolu neku grupe ljudi ili neku ideju koja prijeti Americi. I svaki puta mi smo uspjeli da prevladamo te strahove", rekao je Obama.

Obama je najavio da će u posljednjoj godini svog mandata pokušati da promijeni način na koji SAD upravlja svojim energetskim resursima.

"Nastaviću da radim na promjenama načina kojim upravljamo svojim resursima uglja i nafte, kako bismo bolje odrazili sve troškove koje namećemo našim poreznim obveznicima i našoj planeti", rekao je Obama.

Bonus video: