Obama stavio veto na zakonsku proceduru koju su pokrenuli republikanci

Republikanski zakonodavci pokrenuli su u Kongresu mnoge procedure za ukidanje propisa od 2010. godine, kada je Obama potpisao program zdravstvene zaštite, a Kongres usvojio zakon o reformi zdravstvenog sistema
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 19:39h

Američki predsjednik Barak Obama stavio je veto na zakonsku proceduru koju su pokrenuli republikanci kako bi stavili van snage zakon o zdravstvenoj zaštiti, i rekao da bi ta mjera "preokrenula značajan napredak koji je učinjen u cilju unapređenja zdravstvene zaštite u SAD".

Republikanski zakonodavci pokrenuli su u Kongresu mnoge procedure za ukidanje propisa od 2010. godine, kada je Obama potpisao program zdravstvene zaštite, a Kongres usvojio zakon o reformi zdravstvenog sistema.

Republikanski predstavnici tvrde da zakon o zdravstvenoj zaštiti ne funkcioniše.

Stavljajući veto na proceduru, Obama je izrazio neslaganje s republikanskim predstavnicima.

On je rekao da Zakon o njezi (Affordable Care Act) podrazumijeva pravednija pravila i bolju zaštitu, "čime je pokrivenost zdravstvene zaštite pristupačnija, dostižnija i više fokusirana na pacijenta", ocijenivši da on "funkcioniše".

Obama je odbranu svog zakona o zdravstvenoj zaštiti i pojačanu kontrolu prodaje oružja stavio u prvi plan svoje posljednje godine predsjedničkog mandata.

Bonus video: