Fico: Vanredan sastanak EU zbog napada na žene u Njemačkoj

Oko 90 žena prijavilo je da su ih u noći između 31. decembra i 1. januara u blizini glavne željezničke stanice u Kelnu opljačkali, prijetili i seksualno ih maltretirali mladići, uglavnom pod uticajem alkohola
1 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 16:19h

Premijer Slovačke Robert Fico zatražiće održavanje vanrednog sastanka lidera Evropske unije poslije talasa napada na žene u Njemačkoj u novogodišnjoj noći, saopštila je danas njegova portparolka.

Fico je za kasnije u toku dana sazvao konferenciju za novinare na kojoj će objaviti svoju namjeru, prenijela je agencija Rojters.

Slovački premijer je juče rekao da smatra da ukoliko napadi u Parizu nijesu uspjeli da "otvore oči" narodu u Slovačkoj, to će učiniti događaji u Njemačkoj.

"Ovi događaji treba da budu odgovor onima koji kažu da migranti sa drugačijom religijom mogu biti lako integrisani. Ne mogu, to jednostavno ne funkcioniše", rekao je Fico istakavši da su bezbjednosni rizici ogromni.

Oko 90 žena prijavilo je da su ih u noći između 31. decembra i 1. januara u blizini glavne željezničke stanice u Kelnu opljačkali, prijetili i seksualno ih maltretirali mladići, uglavnom pod uticajem alkohola.

Šef policije u Kelnu je izjavio da su počinioci bili "arapskog ili sjevernoafričkog porijekla", što je podstaklo desničarske organizacije da kritikuju vladu u Berlinu zbog toga što otvorenih ruku prihvata izbjeglice.

Policija navodi da je do incidenta tokom novogodišnje noći došlo kad se oko 1.000 muškaraca podijelilo u grupice dok su policajci evakuisali trg u blizini željezničke stanice kako bi sprečili bacanje pirotehničkih sredstava sa visine u masu ljudi.

Bonus video: