Izbjeglice koje pljačkaju i vrše nasilje nad ženama "drmaju" EU

U nekim osvrtima se ocjenjuje da je to izazvalo političku krizu u Njemačkoj, gdje je na još većem udaru kritika politika "otvorenih vrata" za izbjeglice koju sprovodi kancelarka Angela Merkel, ali i još žešće podjele unutar članica EU oko rješavanja izbjegličko-migrantske krize
1 komentar(a)
izbjeglice Alžir, Foto: Twitter
izbjeglice Alžir, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.01.2016. 15:06h

Izbjeglička kriza u Evropskoj uniji je dodatno zaoštrena pošto je, na opšte zaprepašćenje i gnijev, danas njemačka policija potvrdila da je među počiniocima pljački i seksualnog nasilja nad djevojkama i ženama na proslavi Nove godine bilo i izbjeglica protiv kojih sada vlada u Berlinu priprema krajnje oštre mjere i protjerivanje iz zemlje.

U nekim osvrtima se ocjenjuje da je to izazvalo političku krizu u Njemačkoj, gdje je na još većem udaru kritika politika "otvorenih vrata" za izbjeglice koju sprovodi kancelarka Angela Merkel, ali i još žešće podjele unutar članica EU oko rješavanja izbjegličko-migrantske krize.

Tako je vidnu pažnju dobila izjava slovačkog premijera Roberta Fica da se na nasilje i silovanje žena i devojaka u Kelnu i još nekim nemačkim gradovima mora gledati i u vezi s pokoljem koji su počinili islamski teroristi u Parizu jer je "višekulturni život uobrazilja".

"Muslimanske izbjeglice se ne mogu uklopiti" u evropsko društvo i vrijednosti, smatra Fico, čiji su takvi stavovi dosad nailazili na zamjerke u starijim članicama EU, ali i podršku u Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Poražavajuće saznanje za javnost drugih zemalja EU bila je i činjenica da su njemački mediji nekoliko dana ćutali, a neki od njih priznali da su posegli i za autocenzurom, o tome da su u organizovanom nasilju, kako je to sad rekla i kancelarka Merkel, 120 žena i devojaka u Kelnu seksualno zlostavljali i opljačkali pijani i razulareni mladi "Arapi i Sevenoafrikanaci", a da policija skoro uopšte nije intervenisala.

Tek kad su njemački policijski izvori namjerno pustili da povjerljivi izvještaji vlastima procure u medije, saznala se jeziva istina i ispovijesti napastvovanih žena na trgu u Kelnu, ali i to da su neki od uhapšenih napasnika policajcima, kako stoji u zapisnicima, rekli: "Ja sam Sirijac, morate prema meni lijepo postupati, mene je ovdje pozvala gospođa Merkel" ili, poslije oduzimanja dokumenata s pravom na boravak "Ne možete mi ništa, sjutra ću izvaditi novu dozvolu".

Kancelarka Merkel, čija je politika otvorenih vrata za izbjeglice sad pod žestokim udarom, tek poslije nekoliko dana izjavila je da se takvo nasilje "ne može trpjeti" i da sve to dovodi u pitanje zajednička mjerila ponašanja i kulturu, a govori o "potpunom preziru prema ženama".

Gnušanje u njemačkoj i evropskoj javnosti je naročito izazvalo to što su siledžije izbjeglice pokazali da uopšte ne poštuju ne samo to što im je dat krov nad glavom, hrana i novac, već i da nasiljem nad ženama pokazuju potpunu odbojnost prema uklapanju u evropsku kulturu, život i sistem vrijednosti.

Jedan od njemačkih socijaldemokratskih prvaka Hajnc Buškovski rekao je da izbjeglice "smatraju da su žene koje su kasno noću na ulicama prostitutke, a i da uopšte s njemačkim ženama mogu da rade šta hoće".

Sindikat njemačke policije je srušio sve barijere kad je saopštio da ima pouzdane podatke da su među nasilnicima nad ženama bile i izbjeglice, mahom sa sirijskim pasošima ili dokumentima koje su im izdale njemačke službe za imigraciju.

Zlostavljanje žena tokom novogodišnjeg slavlja u Njemačkoj je uznemirilo i vlasti drugih zemalja, pa je tako u Belgiji savezni ministar za azil i migracije Teo Franken saopštio da će uvesti tečajeve za imigrante na kojima će im se davati pouke o demokratskim i temeljnim ljudskim slobodama, a posebno o zakonima i društenim uvreženim vrednostima poštovanja žene kao potpuno ravnopravnih s muškarcima.

"Mi ćemo tu za uzor uzeti norveški model integracije i već idućih nedjelja s takvim podukama krenuti u svim belgijskim centrima za imigrante", izjavio je medijima ministar Franken, član vladajuće flamanske stranke desnog centra.

Ova izjava Frankena je već naišla na oprečno mišljenje regionalne valonske socijalističke ministarke za prava žena Izabel Simonis koja je ocijenila da se to ne može dovoditi u vezu s incidentima u Njemačkoj i rekla da je riječ o "prikrivenom rasizmu".

Bonus video: