J. Koreja obnovila propagandu na granici sa S. Korejom

Seul preko zvučnika emituje popularne južnokorejske pop pjesme, vijesti iz sveta i vremensku prognozu, a kritikuje i nuklearnu probu Sjeverne Koreje, njenu siromašnu privredu i nepoštovanje ljuskih prava
0 komentar(a)
Južnokorejska vojska, Foto: Beta/AP
Južnokorejska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2016. 07:33h

Južna Koreja odgovorila je na sjevernokorejsku probu hidrogenske bombe tako što je ponovo pokrenula emitovanje propagande protiv Pjongjanga putem velikih zvučnika postavljenih na granicu sa svojim sjevernim susjedom, javili su danas južnokorejski mediji.

Ta propaganda pokrenuta je danas, na dan kad je, kako se pretpostavlja, rođendan lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-Una, prenijela je agencija AP.

Očekuje se da će Pjongjang sa bijesom primiti vijest o emitovanju propagande preko zvučnika, što smatra činom psihološkog rata.

Seul preko zvučnika emituje popularne južnokorejske pop pjesme, vijesti iz sveta i vremensku prognozu, a kritikuje i nuklearnu probu Sjeverne Koreje, njenu siromašnu privredu i nepoštovanje ljuskih prava, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Prethodni put kad je Južna Koreja u avgustu na kratko emitovala poruke protiv Pjongjanga preko granice, nakon što to nije radila 11 godina, dvije Koreje su razmenile artiljerijsku vatru, a uslijedile su i prijetnje ratom.

Južnokorejska agencija Jonhap objavila je danas da su na 11 lokacija na granici počele da se emituju glasne poruke sa zvučnika u podne po lokalnom, odnosno četiri sata po srednjeevropskom vremenu, kao i da su pogranične trupe u stanju najviše pripravnosti.

Jonhap je objavio i da je zvanični Seul poslao vojne trupe na granicu kako bi mogle brzo da odgovore na svaku eventualnu provokaciju Sjeverne Koreje.

Zvanični Pjongjang je prije dva dana saopštio da je izveo svoju prvu uspješnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su uslijedile osude sa svih strana svijeta.

Bonus video: