RAZGOVARAO SA ZARIFOM

Keri: Iran nekoliko dana od ispunjenja nuklearnog sporazuma

SAD i zapadne zemlje kažu da da će ukinuti sankcije Iranu povezane s nuklearnim programom te zemlje kada Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdi da je Iran ispunio sve obaveze iz sporazuma postignutog prošle godine
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Džon Keri, Foto: Beta, AP
12.02.2019. 00:59h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da je Iran možda "nekoliko dana" od ispunjenja obaveza prema nuklearnom sporazumu, poslije čega bi SAD i zapadne zemlje odmah trebalo da suspenduju sankcije Teheranu.

Keri je telefonom razgovarao s iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom koji je rekao da Teheran namjerava da ispuni svoje obaveze brzo. Keri je rekao i da je administracija Baraka Obame spremna da uradi isto.

SAD i zapadne zemlje kažu da da će ukinuti sankcije Iranu povezane s nuklearnim programom te zemlje kada Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdi da je Iran ispunio sve obaveze iz sporazuma postignutog prošle godine.

Keri je pohvalio Iran za isporuku skoro svih zaliha obogoćenog uranijuma prošlog mjeseca i dodao da je time drastično smanjen kapacitet nuklearnog programa Irana.