Fico: Nećemo da naš novac završi na hrani za izbjeglice, već za zaštitu granica EU

Slovačka se i ranije našla na meti kritika Evropske komisije i drugih članica EU zato što je kao jedina odbila da prima muslimane i insistirala da ono malo izbjeglica koje je spremna da primi dobrovoljno budu hrišćani, jer, navodno muslimani ne bi bili u stanju da se integrišu u slovačko društvo
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 15:08h

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas u Bratislavi da Slovačka ne želi da novac kojim učestvuje u rješavanju izbjegličke krize završi u fondovima za pomoć u hrani izbjeglicama, već da bude upotrebljen za zaštitu granica Evropske unije jer Slovaci mogu da budu bezbjedni jedino ako spriječe da se kod njih formira zajednica muslimana.

Slovačka mora da bude zaštićena od prijetnji a jedini put da se rizici svedu na najmanju moguću mjeru jeste da se spriječi stvaranje cjelovite muslimanske zajednice u Slovačkoj, što bi prouzrokovale izbjegličke kvote, kazao je danas Fico, javlja slovačka novinska agencija TASR.

"Ne želimo da se u Slovačkoj desi nešto kao u Njemačkoj da na javnom prostoru uznemiravaju naše žene", kazao je Fico.

Slovačka vlada nakon seksualnog uznemiravanja žena u novogodišnjoj noći u Kelnu i nekim drugim njemačkim gradovima izmijeniće zato svoju politiku prema rješavanju izbjegličke krize tako što će zahtjevati da novac kojim solidarno doprinosi Slovačka bude upotrijebljen da se izbjeglički talas zaustavi, ne da se izbjeglicama pomogne.

"Daćemo pare, ali ne želimo da završe u fondovima za pomoć u hrani, već u strukturama bezbjednosti koje će zaštiti spoljašnju šengensku granicu. Samo tako će se zaustaviti neregulisani migracijski tokovi. Druga izmjena je da Slovačka ne samo što odbija izbjegličke kvote već više ni dobrovoljno neće donijeti nijednu odluku koja bi vodila tome da se u Slovačkoj formira muslimanska zajednica. To je jedini način da se eliminišu rizici", rekao je slovački premijer.

Slovačka se i ranije našla na meti kritika Evropske komisije i drugih članica EU zato što je kao jedina odbila da prima muslimane i insistirala da ono malo izbjeglica koje je spremna da primi dobrovoljno budu hrišćani, jer, navodno muslimani ne bi bili u stanju da se integrišu u slovačko društvo.

Nakon krvavih terorističkih napada u Parizu slovačke obavještajne službe su počele da prate i nadziru kao da su potencijalni teroristi bukvalno svih oko 5.000 muslimana koliko u Slovačkoj ima.

Bonus video: