SAD: Prve analize ne dokazuju tvrdnje Sjeverne Koreje o testiranju hidrogenske bombe

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija počeo je juče hitno zasijedanje povodom tvrdnji Sjeverne Koreje da je izvela uspješnu probu hidrogenske bombe
1 komentar(a)
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 07:45h

Početne analize podataka ne dokazuju tvrdnje Sjeverne Koreje da je uspješno testirala hidrogensku bombu, saopštila je sinoć Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da SAD nastavljaju da prikupljaju informacije o navodnom testiranju, prenosi Rojters.

Svako nuklearno testiranje predstavlja flagrantno kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, dodaje Bijela kuća.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija počeo je juče hitno zasijedanje povodom tvrdnji Sjeverne Koreje da je izvela uspješnu probu hidrogenske bombe.

Petnaestočlani Savjet bezbjednosti razmatra uvođenje dodatnih sankcija zvaničnom Pjongjangu zbog te neočekivane nuklearne probe, koju je generalni sekretar UN Ban Kimun nazvao "duboko uznemirujućom" i "destabilizujućom za regionalnu bezbjednost", prenijela je agencija AFP.

Savjet bezbjednosti UN oštro je osudio Sjevernu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe i saopštio da će početi rad na novom nacrtu rezolucije koja će sadržati "dalje kaznene mjere".

Takva odluka donijeta je na vanrednoj sjednici Savjeta, prenosi AFP.

Diplomate UN su potvrdile da su u toku razgovori o načinu pooštravanja sankcija koje su već uvedene protiv Sjeverne Koreje kada je prvi put izvršila atomsku probu 2006.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hje osudila je najnoviiji potez Pjongjanga kao "tešku provokaciju" i zatražila snažan međunarodni odgovor.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun zahtevao je da Sjeverna Koreja prestane sa bilo kakvim daljim nuklearnim aktivnostima, navodi AFP.

Vijest o izvođenju probe emitovana je na sjevernokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

"Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da cio svijet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Bonus video: