Asad neće otići prije 2017.

Agencija je do tog saznanja stigla došavši u posjed internog dokumenta aministracije u Vašingtonu
4 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2016. 12:46h

Američka vlast predviđa da bi predsjednik Sirije Bašar el Asad mogao da ostane na toj poziciji do 2017. godine, prenosi agencija AP.

Agencija je do tog saznanja stigla došavši u posjed internog dokumenta aministracije u Vašingtonu.

“Ako se sve bude odvijalo po tom, poželjnom, scenariju, Asad će ostati na vlasti više od pet godina otkako ga je američki predsjednik Barak Obama pozvao da napusti predsjedničku funkciju“, navodi se u dokumentu.

Predviđanje da će Asad ostati predsjednik još najmanje godinu dana urađeno je na osnovu plana o akcijama u Siriji predloženom na međunarodnoj konferenciji u Beču, koja je održana u novembru prošle godine.

Taj plan sadrži odredbe po kojima bi predsjednički i parlamentarni izbori trebalo da budu održani u Siriji u avgustu 2017. godine.

“Brojne prepreke stoje pred realizacijom plana, jedna od njih je rješavanje oružanog konflikta koji je ostavio više od pola miliona mrtvih za proteklih pet godina, kreirao najgoru izbjegličku krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata i dozvolio Islamskoj državi da širi svoj kalifat kroz Siriju i Irak“, navodi se u dokumentu.

Bonus video: