Kuvajt opozvao ambasadora iz Irana

U međuvremenu, šef egipatske diplomatije je osudio napad na iransku ambasadu u Iranu kao "neprihvatljiv"
2 komentar(a)
Kuvajt, Foto: Twitter
Kuvajt, Foto: Twitter
Ažurirano: 05.01.2016. 09:41h

Kuvajt je opozvao svog ambasadora u Iranu zbog napada na diplomatsko predstavništvo Saudijske Arabije u Iranu.

U saopštenju se ne navodi kako će se to odraziti na kuvajtsko-iranske odnose.

Saudijska Arabija je prethodno prekinula odnose sa Iranom, a slične korake su preduzele i Bahrein, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U međuvremenu, šef egipatske diplomatije je osudio napad na iransku ambasadu u Iranu kao "neprihvatljiv".

Tokom posjete Rijadu, Sameh Šukri je rekao da ponašanje Irana poslije pogubljenja šeika Nimr al - Nimra predstavlja isto što i miješanje u unutrašnje stvari Saudijske Arabije.

Egiptaski diplomata je takođe ponovio podršku njegove zemlje Saudijskoj Arabiji uoči predstojećeg sastanka šefgova diplomatija država-članica Arapske lige na kojem će biti razmatrana i aktuelna situacija u odnosima Saudijske Arabije i Irana.

Nakon napada demonstranata na ambasadu Saudijske Arabije u Iranu zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Nimr al Nimra tenzije između dvije zemlje se ne smiruju, a Rusija nudi da posreduje, prenose danas mediji.

Saudijska Arabija pogubila je tokom vikenda 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimritsa, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanim Arapskim proljećem, a njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemen, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

Bonus video: