Libija: Islamska država napala naftnu luku Sidra

Sidra i obližnje luke preko kojih se tranportuje nafta su zatvorene više od godinu dana zbog borbi rivalskih frakcija za kontrolu nad zemljom
1 komentar(a)
"Buldožer", Islamska država, Foto: Twitter
"Buldožer", Islamska država, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.01.2016. 12:07h

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država (ID) sukobili su se danas sa snagama koje čuvaju libijsku naftnu luku Sidra, a prema riječima očevidaca i policije borbe se nastavljaju u blizini glavnog terminala, javlja Rojters.

Nijedan zvaničnik nije bio dostupan da iznese detalje o borbi, navodi britanska agencija, podsjećajući da je Islamska država prethodno pokušala da napadne Sidru u oktobru postavivši bombu u automobil i napavši obod luke.

Sidra i obližnje luke preko kojih se tranportuje nafta su zatvorene više od godinu dana zbog borbi rivalskih frakcija za kontrolu nad zemljom.

Islamska država je u neredima koji su uslijedili poslije pada Moamera Gadafija 2011. uspjela da osvoji deo teritorije.

Luku Sidra čuva jedna od naoružanih frakcija federalističkog pokreta. Islamska država kontorliše Sirt i polako povećava prisustvo u Libiji.

Pripadnici ID su napali nekoliko naftnih polja na jugu Libije, ali do sada nije uspjela da stavi pod konrolu naftna postrojenja kao u Siriji.

Bonus video: