Kostarika: 99 odsto energetskih potreba zadovoljili iz obnovljivih izvora energije

Vladini dužnosnici najavljuju dalja ulaganja u ove i druge sektore čiste energije, pa se nadaju da će ovu godinu završiti sa ciljem pokrivanja 100 odsto godišnjih energetskih potreba iz obnovljivih izvora energije
1 komentar(a)
Kostarika, Foto: Wikipedia
Kostarika, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.01.2016. 09:55h

Kostarika je tokom prošle godine čak 99 odsto svojih energetskih potreba zadovoljila je uz pomoć obnovljivih izvora energije.

Kostarika je za dostizanje te impresivne brojke iskoristila dostupne prirodne resurse kao što su brojni vodopadi i geotermalni izvori za izgradnju hidroelektrana i geotermalnih elektrana, prenosi Biznis.ba.

Vladini dužnosnici najavljuju dalja ulaganja u ove i druge sektore čiste energije, pa se nadaju da će ovu godinu završiti sa ciljem pokrivanja 100 odsto godišnjih energetskih potreba iz obnovljivih izvora energije.

Vjetar, biomasa i solarna energija takođe su zanimljivi budući izvori energije za tu srednjeameričku zemlju, a osim pokrivanja potreba za električnom energijom, Kostarika se nada u potpunosti eliminisati fosilna goriva iz prevoza do 2021. godine i tako postati u potpunosti CO2 neutralna zemlja.

Građani Kostarike objeručke su prihvatili spomenute promjene budući da je zbog njih tokom prošle godine cijena električne energije pala 12 odsto sa naznakama daljeg pada cijena.

Bonus video: