Eksplozije u sunitskim džamijama u Iraku, mujezin ubijen iz vatrenog oružja

Grupa muškaraca u vojnim uniformama je tokom noći aktivirala eksploziv u dvije sunitske džamije u gradu Hila, 80 kilometara južno od Bagdada, dok je u blizini svog doma u Iskandariji iz vatrenog oružja ubijen jedan mujezin, prenijela je agencija AFP
0 komentar(a)
džamija, Brisel, Foto: Shutterstock
džamija, Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2016. 09:08h

U dvije sunitske džamije u centralnom Iraku jutros su odjeknule eksplozije, što je izazvalo strahovanja od obnavljanja međuvjerskog sukoba podstaknutog pogubljenjem istaknutog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji.

Grupa muškaraca u vojnim uniformama je tokom noći aktivirala eksploziv u dvije sunitske džamije u gradu Hila, 80 kilometara južno od Bagdada, dok je u blizini svog doma u Iskandariji iz vatrenog oružja ubijen jedan mujezin, prenijela je agencija AFP.

"Nakon što smo čuli eksploziju, otišli smo na lice mjesta i otkrili da je u džamiji Amar bin Jaser bila podmetnuta improvizovana eksplozivna naprava", izjavio je irački policajac i dodao da je u eksploziji u kvartu Bakerli u Hili takođe oštećeno 10 kuća.

"Građani kažu da su ovaj napad izvršili ljudi u vojim uniformama", naveo je on.

Džamija Al-Fateh u selu Sindžar, u blizini Hile, takođe je oštećena u sličnim okolnostima, a tom prilikom je povrijeđeno troje ljudi.

Bonus video: