Tramp: Obama i Klinton odgovorni za uspon Islamske države

Američki milijarder je rekao da je Obamina administracija trebalo da obrati pažnju na njegove pozive da SAD preuzmu naftna postrojenja koje kontroliše IS, ali da je umjesto toga dozvolila da ta teroristička grupa prosperira
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.01.2016. 09:15h

Pretendent za republikanskog predsjedničkog kandidata na ovogodišnjim izborima u SAD Donald Tramp optužio je američkog predsjednika Baraka Obamu i svoju protivnicu iz redova demokrata Hilari Klinton da su odgovorni za uspon Islamske države (IS).

Američki milijarder je, govoreći na svom najnovijem predizbornom skupu u Biloksiju u Misisipiju, rekao da je Obamina administracija trebalo da obrati pažnju na njegove pozive da SAD preuzmu naftna postrojenja koje kontroliše IS, ali da je umjesto toga dozvolila da ta teroristička grupa prosperira, prenosi britanski "Gardijan".

On je naveo da je tri godine upućivao takve pozive, ali "da su svi govorili kako se tako nešto ne može učiniti, jer je riječ o suverenoj zemlji" dok, kako je istakao, "tamo ni ne nema zemlje".

"Oni su stvorili IS. Hilari Klinton je stvorila IS sa Obamom", rekao je Tramp.

Londonski dnevnik primjećuje da Tramp na skupu u Misisipiju nije komentarisao propagandni video-snimak koji je u petak objavila ekstremistička grupa Al-Šabab, a na kojem on poziva na progonstvo muslimana iz SAD.

Bonus video: