Vulin: Srbija primjenjuje nova pravila za prevoz izbjeglica

Prema Vulinovim riječima, odluke Slovenije i Hrvatske se odnose na Srbiju, a odluka Srbije je istovjetna i odmah će se primjeniti na Makedoniju
68 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vulin, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 02.01.2016. 12:30h

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i vojna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su Slovenija i Hrvatska uvele nova pravila za prevoz i registraciju migranata, koja se odnose na smanjenje kapaciteta vozova za migrante.

U odluci tih zemalja stoji da se u vozovima za migrante ne može prevoziti više od 940 migranata i da moraju da budu praćeni odgovarajućim spiskom imena, prezimena i zemalja iz kojih dolaze.

Vulin je rekao Tanjugu da za Srbiju ta odluka ne predstavlja veliki problem ili napor, budući da se pravljenje takvih spiskova i inače radi u Preševu, gdje se svim migrantima izdaju odgovarajuća dokumemnta.

"Smanjenje broja samih migranata koji ulaze u vozove iziskivaće povećanje broja vozova od strane Hrvatske i to je nešto što očekujemo. O mjeri vlada Slovenije i Hrvatske obavijestili smo naše kolege u Makedoniji i u skladu sa tim ćemo se i ponašati prema migrantima koji dolaze sa prostora te zemlje", rekao je Vulin.

On je dodao da očekuje da će se i Vlada Makedonije prilagoditi tim zahtjevima.

Prema Vulinovim riječima, odluke Slovenije i Hrvatske se odnose na Srbiju, a odluka Srbije je istovjetna i odmah će se primjeniti na Makedoniju.

Vulin je rekao da trenutno na teriotriji Srbije ima oko hiljadu migranata koji se kreću od prihvatnog centra u Preševu, prema prihvatnim centrima u Adaševcima i u Šidu.

"Promjena temperature i zahlađenje nas nije iznenadilo, svi naši prihvatni objekti su zagrijani u svima radi grijanje, a obezbijedili smo čak i grijanje šatora u tim prihvatnim centrima", istakao je Vulin.

Bonus video: