Rusija: SAD i širenje NATO prijetnja po nacionalnu bezbjednost

Sprovođenje nezavisne politike u zemlji i u inostranstvu je izazvalo “kontrareakciju SAD i njenih saveznica, koje teže da zadrže dominantnog u globalnoj politici”
23 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.01.2016. 11:45h

Sjedinjene Američke Države predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost Rusije, prvi put je priznato iz Moskve, što je znak koliko su se pogoršali odnosi sa Zapadom posljednjih godina.

Navodi se i da je širenje NATO prijetnja po nacionalnu bezbjednost Rusije. Crna Gora je početkom decembra dobila poziv za prijem u NATO.

To se navodi u dokumentu “O strategiji za nacionalnu bezbjednost Ruske Federacije”, koju je 31. decembra potpisao šef države Vladimir Putin. Taj dokument zamijnio je verziju iz 2009, koju je potpisao tadašnji šef države a danas šef vlade Dmitrij Medvedev, u kome nisu bile pomenute niti SAD niti NATO.

Kako prenosi Rojters, u dokumentu piše da je Rusija uspjela da pojača ulogu u rješavanju globalnih problema i međunarodnih konflikata, a da je ta uloga izazvala reakciju Zapada.

Sprovođenje nezavisne politike u zemlji i u inostranstvu je izazvalo “kontrareakciju SAD i njenih saveznica, koje teže da zadrže dominantnog u globalnoj politici”.

To je dovelo do “političkog, ekonomskog, vojnog i informatičkog pritiska” na Rusiju, piše u dokumentu.

U dokumentu, koji služi kao osnova za planiranje strategije za očuvanje nacionalne bezbjednosti za državne institucije, ne pominje se Sirija.

Bonus video: