OPEC ignoriše činjenicu da se globalna energetska politika zauvjek promijenila

Globalna tražnja za naftom će, prema očekivanjima OPEC-a, porasti 18 miliona barela dnevno na 110 miliona do 2040. godine
52 pregleda 0 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.01.2016. 09:04h

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije svjesna činjenice da se globalna energetska politika zauvjek promijenila, piše britanski Telegraph.

U članku tog britanskog lista se ocjenjuje da OPEC i dalje živi u uvjerenju da će u narednih četvrt vijeka globalna zavisnost od nafte i gasa ostati nepromijenjena i da će fosilna goriva činiti oko 78 odsto svjetske energije do 2040. godine, što je tek blago manje u odnosu na aktuelni nivo, prenosi Tanjug.

Naftni kartel očekuje da neće doći ni do kakvog značajnijeg napretka tehnologije i da će emisija ugljen-dioksida nastaviti da raste, kao da 190 zemalja svijeta ništa važno nije dogovorilo na klimatskom samitu u Parizu.

Globalna tražnja za naftom će, prema očekivanjima OPEC-a, porasti 18 miliona barela dnevno na 110 miliona do 2040. godine.

U izvještaju OPEC-a, na 407 strana, prognozira se i da električni automobili neće ostvariti značajniji udio na tržištu u doglednoj budućnosti, ako ne dođe do tehnološkog napretka, piše Telegraph.

Kao razlog za takav stav, OPEC navodi izuzetno visoku cijenu električnih vozila i mogućnost kvara akumulatora u toplim ili hladnim uslovima.

Cijene akumulatora za automobile na električni pogon bi, prema ocjenama OPEC-a, mogle pasti 30 do 50 odsto u narednih četvrt vijeka, ali to ne bi napravilo nikakvu veću razliku zbog "otpora potrošača".

Takav stav OPEC-a je, kako ocenjuje britanski list, možda isuviše hrabar, imajući u vidu činjenicu da su američke tehnološke kompanije Apple i Google već uložile ogromna sredstva u trku za proizvodnju električnih automobila, dok će se Teslin “model 3s” do 2017. godine naći na tržištu po cijeni od 35 hiljada dolara.

Američka automobilska kompanija Ford je, takođe, najavila investiciju od 4,5 milijardi dolara u električna i hibridna vozila, a planirano je da se do 2020. godine u prodaji nađe njenih 13 modela. Njemački Volkswagen će narednog mjeseca predstaviti potpuno novi koncept automobila, nakon što je obećao novu eru pristupačne elektromobilnosti na duže staze.

OPEC je ignorisao odluku japanske Toyote o potpunom prelasku na proizvodnju hibridnih i vozila na gorivne ćelije do 2050. godine.

Prema procenama američke investicione banke Goldman Sachs, električna vozila će u roku od jedne decenije zauzeti 22 odsto globalnog tržišta, uz godišnju prodaju od 25 miliona vozila.

Bonus video: