Nju Delhi ograničava saobraćaj zbog zagađenja

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle godine proglasila Nju Delhi najzagađenijim gradom na svijetu
0 komentar(a)
Nju Delhi zagađenost, Foto: Beta/AP
Nju Delhi zagađenost, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.01.2016. 15:01h

U indijskoj prijestonici od danas će biti ograničen broj vozila na ulicama kako bi se smanjilo zagađenje vazduha koje je dostiglo rekordan nivo.

Tokom naredne dvije sedmice, do 15. januara, biće primjenjivan sistem par-nepar, po kojem bi u određenim danima mogli da se voze samo automobili s parnim, odnosno neparnim posljednjim brojem registracije.

Izgleda da je danas novo pravilo poštovano, a na ulicama je bilo dosta manje saobraćaja u odnosu na uobičajeni hoas, mada je to dijelom zbog toga što ne rade škole i većina firmi tokom novogodišnjeg praznika.

Na nekoliko većih raskrsnica policija i građani volonteri provjeravali su da li svi poštuju pravilo, ali su umjesto kazne od 30 dolara za sada davali upozorenja.

Prema saopštenju gradskih vlasti, iz sistema će biti izuzeti najviši političari, sudije, policija i zatvorski zvaničnici, žene i bolesni, kao i motori i skuteri.

Policijski zvaničnici kažu da nemaju dovoljno ljudi da primjene pravilo kako treba, posebno u gradu u kojem vozači inače krše osnovne saobraćajne propise.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle godine proglasila Nju Delhi najzagađenijim gradom na svijetu. Situacija je još gora zimi.

Procjenjuje se da u Nju Delhiju ima oko 7,5 miliona vozila, a zagađenju u velikoj mjeri doprinose prašina gradilišta, sagorijevanje usjevskih otpada u obližnjim poljoprivrednim oblastima i blizina pustinje Tar.

Koncentracija sitnih čestica PM2,5 u Nju Delhiju danas je veća od 297, gotovo 15 puta više od nivoa koji SZO smatra bezbjednim.

Indija je, takođe, u cilju smanjenja zagađenja zatvorila jednu od najstarijih i najmanje efikasnih elektrana, privremeno zabranila prodaju velikih vozila koji koriste dizel gorivo i uvela druge mjere.

Bonus video: