Tinejdžerka iz Bosne nasmrt prebijena kad je pokušala da pobjegne iz ID

Samra je sa drugaricom Sabinom Selimović (15) pobjegla 2014, a pritom ostavile poruku svojim porodicama: "Ne tražite nas. Otišle smo da služimo Alahu i za njega ćemo umrijeti"
125 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2015. 09:45h

Samra Kešinović (17), tinejdžerka bosanskog porijekla, koja je živjela u Austriji i koja je pobjegla od kuće u Siriju, bila je seksualna robinja novim borcima Islamske države, a kada je pokušala da pobjegne, zatukli su je čekićem do smrti, piše Daily Mail.

Te informacije je o otkrila djevojka iz Tunisa koja je uspjela da umakne islamistima.

Samra je sa drugaricom Sabinom Selimović (15) pobjegla 2014, a pritom ostavile poruku svojim porodicama: "Ne tražite nas. Otišle smo da služimo Alahu i za njega ćemo umrijeti".

Djevojke su otputovale u Siriju kroz Tursku nakon što im je u Beču mozak "isprao" bosanski radikalni imam Ebu Tejma.

Kada su se pridružile Islamskoj državi, tinejdžerke su bile prisiljene da se udaju za borce Islamske države, koji su ih fotografisali sa burkama i kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Žena iz Tunisa koja je bila sa Samrom kazala je da su bile prisiljene da pružaju seksualne usluge džihadistima.

Ispričala je da su živjele zajedno i da su ih smatrali "seksualnim poklonom novim borcima". Samra je, prema njenim riječima, nekoliko puta pokušala da pobjegne, a onda su ju posljednji put pretukli čekićem tako jako da je preminula od posljedica povreda.

Kada su djevojke prošle godine otišle da se pridruže borcima Islamske države, 15-godišnja Sabina je na Twitteru objavila: "Ovdje mogu zaista da budem slobodna. Mogu da praktikujem svoju vjeru. To nisam mogla da radim u Beču".

Ali, ubrzo je objavljeno da je Sabina ubijena tokom borbe u džihadističkom uporištu Raki. Ubrzo nakon toga, Samra je poslala pismo porodici u kojem je navela da joj je dosta brutalnosti Islamske države i da želi da ode, ali da ne može.

Austrijski mediji tvrde da je Samra ubijena upravo kada je pokušala da pobjegne iz Rake.

Dnevnik.hr

Galerija

Bonus video: