Kina opominje Japan na ratnu prošlost

Hram Jasukuni, koji se smatra simbolom japanskog militarizma, odaje počast za 14 osuđenih ratnih zločinaca kao i milionima drugih vojnika poginulim u ratu, navodi Sinhua
0 komentar(a)
Japan, Kina, Foto: Shutterstock
Japan, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2015. 13:25h

Kina je danas pozvala Japan da se suoči sa svojom agresivnom politikom u prošlosti pošto je supruga japanskog premijera Šinzoa Abea posjetila poznati hram stradalim japanskim vojnicima.

Akie Abe juče je na svojoj Facebook strani stavila post da je opet izabrala hram Jasukuni za svoju poslednju posjetu u godini, prenijela je kineska novinska agencija Sinhua, dodajući da je na Facebooku takođe izvještavala o posjetama hramu u maju i avgustu.

Hram Jasukuni, koji se smatra simbolom japanskog militarizma, odaje počast za 14 osuđenih ratnih zločinaca kao i milionima drugih vojnika poginulim u ratu, navodi Sinhua.

"Pozivamo Japan da se nedvosmisleno suoči s agresivnom prošlošću i da razmisli o njoj, jasno se distancira od militarizma i uloži napore da ojača uzajamno povejrenje i razmotri pomirenje sa svojim azijskim susjedima", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang na konferenciji za novinare.

Lu je dodao da se Kina nada da će Japan svoje rijči potvrditi po tom istorijskom pitanju.

Bonus video: