Turska: Ne može biti trajnog mira sa Izraelom dok se ne riješi problem Palestine

"Tursko-izraelski odnosi neće se normalizovati dok Izrael ne realizuje tri uslova. Nismo odustali od toga", rekao je Kalin novinarima u Ankari
166 pregleda 7 komentar(a)
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2015. 14:50h

Turska ne vidi da je došlo do normalizacije odnosa sa Izraelom i poručuje da će to biti moguće samo ukoliko Izrael ispuni uslove Turske, izjavio je danas portparol turskog predsjedništva Ibrahim Kalin.

Turska zahtijeva od Izraela da se izvini zbog ubistva turskih aktivista na brodu Mavi Marmari i traži kompenzaciju za njihove porodice, a insistira i da Izrael prekine sa blokadom Palestinaca u pojasu Gaze, podsjeća Rojters.

"Tursko-izraelski odnosi neće se normalizovati dok Izrael ne realizuje tri uslova. Nismo odustali od toga", rekao je Kalin novinarima u Ankari.

On je dodao da će Turska nastaviti da igra svoju ulogu dok se ne postigne rješenje za dvije zemlje i narod Palestine ne dobije svoju državu.

"Ne može biti trajnog mira u regionu dok se ne riješi palestinski problem", smatra Kalin.

Odnosi između dvije zemlje poljuljani su 2010. godine, kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao da prođe blokadu pojasa Gaze.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je prošle nedjelje da se nastavljaju pregovori o ponovnom uspostavljanju veza sa Izraelom.

Bonus video: